Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så dödar knarket i Dalarna

Annons

Anna Fugelstad, narkotikaforskare vid Karolinska institutet, har undersökt var narkomaner avlider. Hon har utgått från rättsmedicinskt undersökta dödsfall där man funnit illegala droger i kroppen.

Från 1994 till 2005 var det 26 amfetaminmissbrukare som avled i Dalarna, mot minst tre heroindödsfall. Troligtvis var det dubbelt så många heroinister som dog i länet eftersom mätmetoden missar en del. Drogerna dödar på olika sätt. Det brukar sägas att heroinister dör av över-doser. Det är inte riktigt korrekt menar Anna Fugelstad.

- Det är en lömsk drog. Koncentrationen i blodet är ofta väldigt låg på de avlidna. Så fort man gör ett uppehåll på grund av fängelse, tvångsvård eller av fri vilja ökar känsligheten och man kan avlida av en ganska låg dos. Kombinationen med alkohol är en annan riskfaktor, säger Fugelstad.

Heroinmissbrukare avlider ofta nära där drogen har köpts. Vanliga dödsplatser är offentliga toaletter i närheten av Sergels torg och på Södermalm i Stockholm eller i "knarkarkvartar" där drogen tas.

- Det kan finns några från Dalarna som åkt till Stockholm och köpt heroin och dött där, säger Anna Fugelstad.

Amfetaminet påverkar på ett annat sätt. Rena förgiftningsfall är ovanliga däremot sliter det på kroppens organ. Tillsammans med ett förvirringstillstånd kan det bli för mycket för hjärtat.

Det kan starta med en drogutlöst psykos. Polis tillkallas om narkomanen är våldsam och förvirrad, den påverkade förs till akuten och där kan han eller hon plötsligt falla ihop och dö. En stor del av amfetaminmissbrukarna dör i trafikolyckor.

-Forskare har frågat dem vad de gör när de är påverkade. Många tyckte att det var trevligt att köra bil, säger Anna Fugelstad.

Självmord är inte ovanligt och en del blir mördade.

Hjärnblödning är en ganska vanlig dödsorsak. Missbru-karen injicerar amfetaminet, får plötsligt en kraftig huvudvärk som visar sig vara en hjärnblödning.

Dalarna har relativt få dödsfall på grund av drogmissbruk. Det är betydligt fler som dör i storstäderna. I Stockholm och Malmö dominerar heroinet och i Göteborg är det amfetaminet som skördar flest dödsoffer.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons