Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Hagaskolan

Annons

Hagagymnasiet, som invigdes 1957, är sliten. Arbetsmiljöinspektionen har dömt ut skolans ventilation och omfattande reparationer av såväl miljön i och utanför skolan måste till.

Med anledning av det har kommunen låtit fem arkitektbyråer utarbeta förslag på hur skolan ska kunna byggas om och moderniseras. De olika lösningarna har ställts ut och på så sätt har samtliga intressenter haft möjlighet att lämna synpunkter.

Nu har det vinnande förslaget utsetts. För det står Husplan arkitekter i Dalarna. Firman presenterade sin färdiga idé på framtidens Hagaskola under en heldag i Folkets hus i går. Elever, lärare, politiker och kommunala tjänstemän hade inbjudits att se och lyssna.

- Även om vi har bestämt oss för det här förslaget innebär inte det att skolan slutgiltigt kommer att se ut precis så här. En del kan komma att omarbetas, sade Åsa Frithiofson, gymnasienämndens ordförande.

Det vinnande bidraget ger en bild av en luftig och multifunktionell skola. Arkitekterna kallar den för solrosmodellen, med åtta blad som symboliserar lika många arbetsenheter. Varje enhet rymmer mellan 100 och 150 elever, som ska tillbringa huvuddelen av studietiden där. Enheterna ska innehålla gemensamma klassrum, rum för enskilda studier, utrymmen för paus och umgänge samt plats för förvaring av personliga ägodelar.

Skolans hjärta, den nuvarande ljushallen, planeras som ett kulturellt centrum. Där ska kafé, bibliotek, ateljé, ämnessalar och labb läggas. Kafédelen, som blir inglasad, ska även vara tillgänglig för besökare vid framtida evenemang på skolan. Konserter är ett exempel.

- Det är många krav den här skolan måste uppfylla. Den ska vara formad efter framtidens sätt att studera, klara skiftande elevunderlag och samtidigt vara tillgänglig för allmänna evenemang, säger Åsa Frithiofson.

I januari 2004 tas det första spadtaget till nya Hagaskolan. Till hösten 2006 ska skolan inte längre vara en byggarbetsplats. Då är eleverna på skolan 15 procent fler än i dag, samtidigt som det nya sättet att studera ska införas. Det, anser gymna-sienämnden, vara en stor utmaning i sig.

- Det vi inte hinner med fram till dess får utföras i en andra etapp. Längre fram.

Uppförandet av den nya gymnasieskolan i Borlänge beräknas totalt kosta runt 80 miljoner kronor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons