Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir framtidens vård

Annons

I tisdags beslutade socialnämnden att sjösätta en omvälvande utvecklingsplan för hela den kommunala vård- och omsorgsverksamheten. Redan i vår ska stora förändringar genomföras och under 2003 ska förändringsarbetet vara klart.

- Vi gör det här av två anledningar. Dels för att verksamheten ska bli bättre och dels för att den ska bli, om inte billigare, så åtminstone leda till en budget i balans, förklarar socialchef Anders Ludvigsson.

Den största förändringen gäller kommunens demensvård. Redan under våren ska enheten i Tibble samt Kullan och Masen på Noretgården flyttas till Edshultsgården. Före 2003 års utgång ska även Björkbackens platser i Siljansnäs vara samlade på samma ställe, allt under en chef.

- På det här sättet får vi möjlighet att bilda en ny personalgrupp med personlig lämplighet och kompetens under ett och samma ledarskap. Det blir en nytändning för personalen och en betydligt bättre boendemiljö för brukarna, säger Ludvigsson.

På Edshultsgården får demens-patienterna bo i markplan med tillgång till en egen trädgård, vilket är en stor kontrast till dagens fysiska miljö som, enligt Ludvigsson, är "väldigt dålig".

Hemtjänsten är ett annat område som står inför en stor förändring. Dagens åtta hemtjänstområden med totalt fem chefer ska bantas till två större områden med varsin chef.

- Vi renodlar chefstjänsterna vilket gör det lättare för dem att göra ett bra jobb och även utnyttja personalen effektivare. Förändringen är också en arbetsmiljöfråga som bland annat ger större chanser till utökade tjänster för hemtjänstpersonalen, förklarar Ludvigsson.

Även övrig vård och omsorg som till exempel LSS-verksamheten och sjuksköterskesituationen ses över för att säkra verksamhetens kvalitet, personalens arbetsmiljö och uppnå sparmålen på omkring tre miljoner kronor till 2003.

- I första hand vill vi minska kostnaderna på lokalerna. På personalsidan handlar det bara om att ta bort vakanta tjänster, säger Ludvigsson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons