Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så återfann Fogdö livsglädjen

Annons

- De flesta tror ju att hörsel- skadade är gamla människor. Så är det inte, mer än hälften av oss är faktiskt i yrkesverksam ålder, berättade Anita Skagerud, vice ordförande i HRF Dalarna.

- Vi vill med den här dagen öka förståelsen för hörselskador och visa att vi som drabbats av det faktiskt också kan.

Förutom information om hörselskador och vilka hjälpmedel som finns till buds fanns också förre slalomstjärnan Thomas Fogdö på plats för att berätta om hur han återvann livsglädjen efter den svåra olyckan för snart 10 år sedan då han drabbas av svåra nervskador i ryggmärgen och blev rullstolsbunden för resten av livet.

- Min första tanke efter olyckan var att jag självklart skulle kunna gå igen. Tyvärr fick jag motsatt besked från läkarna efter några dagar och då kändes det mycket tungt, berättade Thomas Fogdö såväl muntligt som med hjälp av skriv- och teckentolkar.

Även om han kände sig nedstämd så påbörjade han rehabiliteringsträningen och gjorde då så att han delade in målen i små etapper.

- Jag satte upp mina mål i olika nivåer och analyserade det hela under resans gång. På det sättet fick jag en positiv känsla och började se möjligheterna istället för problemen.

En annan sak som hjälpt Thomas under åren sedan olyckan har varit hans dagboksskrivande.

- Det kanske låter fånigt, men så är det faktiskt. Genom att skriva ned det man lärt sig under dagen såg jag framstegen jag gjort mycket tydligare och det sporrade mig och gav mig extra energi att kämpa vidare, sade Thomas Fogdö och menade att det också kan vara en metod för alla människor med funktionshinder.

- Det är ett hett tips faktiskt. Det bidrar till att stärka självförtroendet och jag personligen kommer aldrig att sluta skriva dagbok.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons