Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är ungdomarnas tobaksvanor i Falun

Annons

Det visar den undersökning som skolhälsovården i Falun genomfört för åttonde året i rad. Eleverna som börjar sjunde klass får svara anonymt på en enkät, liksom niondeklassarna som ska lämna grundskolan.

Bakgrunden till att man genomför de här undersökningarna är att man vet att tre av fyra vuxna rökare började på högstadiet.

- Det finns mycket starka skäl att helhjärtat satsa på att hjälpa ungdomar att avstå från tobak under dessa tre år, skriver skolläkare Olle Hillman i sin sammanfattning.

Han propagerar för att skolorna mer aktivt stödjer eleverna så att de kan avstå från tobak under högstadiet och efterlyser stöd från föräldrarna. Dessutom vill han att tobakhandlarna tar ett större ansvar och inte säljer tobak till ungdomar som är under 18 år.

Olle Hillman undrar också om eleverna själva kan bidra till att färre kompisar börjar snusa och röka. Det är ofta grupptrycket som gör att ungdomar blir nikotinister.

Här är några siffror ur undersökningen:

I höstas svarade 748 sjundeklassare på enkäten. Bara fyra av dem rökte dagligen och 19 rökte då och då. Någon enstaka flicka snusar, men de senaste två åren har allt fler pojkar i sjuan börjat snusa. Det är fler pojkar, 29 stycken, som använder snus än som röker.

När det gäller niondeklassarna så är det fler flickor än pojkar som röker. Andelen rökare bland niondeklassarna har varit ungefär lika stor de senaste åtta åren.

Mer än var fjärde pojke i årskurs 9 röker eller snusar. Omkring var femte pojke snusar så gott som dagligen.

Det är stora skillnader mellan skolorna. Bäst resultat våren 20012 har Västra skolan.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons