Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill frysa ut ND och SD

Annons

Redan har socialdemokraterna i Orsa tagit initiativ till en manifestation på Slipstenstorget i kväll, måndag, för demokratin, där samtliga sju partier i "gamla" fullmäktige kommer att medverka.

- Nu kommer vi att bjuda in övriga sex partier i gamla fullmäktige till en ny träff. Avsikten är att föra en dialog, där vi sätter på papper att inget av partierna bildar majoritet tillsammans med ND eller SD, säger kommunalrådet Ann

Beskow.

- Grundskälet är helt enkelt att utestänga de partierna från någon maktposition. Jag hoppas och tror att vi kan enas om ett sådant uttalande eftersom det inte var några problem att samlas till kvällens manifestation. Vem eller vilka av övriga partier som samarbetar får sedan avgöras efter valet.

Lars Stjernkvist tror att nationaldemokraterna gjort en kraftsamling till omvalet i Orsa i tron och förhoppningen att det blir ett lågt valdeltagande. Det skulle öka deras möjlighet att stärka sin position.

- Däremot, om Orsaborna ställer upp och röstar kommer de inte att få något inflytande i kommunen.

Lars Stjernkvist har följt nationaldemokraternas, och även sverigedemokraternas, agerande i andra orter och varnar för partiernas dubbelspel.

- De vill framstå som seriösa och demokratiska partier, men det följer hela tiden hat och hot i deras spår. Speciellt mot människor som är annorlunda på något sätt. Rasism med rötter i nazismen finns i deras partier. Om det framgår tydligt i valrörelsen så kommer de att misslyckas i valet.

Nationaldemokraterna har lyckats få en vågmästarroll i några orter och bland annat i Kalmar har partiet lyckats splittra partierna och förlamat det politiska livet.

- I andra orter har övriga partier stått eniga och nationaldemokraterna har inte haft någon framgång. Därför är det positivt om partierna i gamla fullmäktige i Orsa med ett gemensamt uttalande för fram att de står eniga, säger Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist säger att det är med blandade känslor han nu besöker Orsa.

- Jag tycker det är synd att valet behöver göras om i Orsa efter socialdemokraternas framgångsrika val i höstas. Resultatet här var för vår del betydligt bättre än riks-

genomsnittet.

- Vi vet att en sådan framgång är svår att upprepa, men Orsaborna har visat att man uppskattar den politiska ledning man haft i kommunen de senaste åtta åren och den ska vi kämpa för att behålla.

Ann Beskow tillägger att det även i den här valrörelsen blir vård, skola och omsorg som blir de stora valfrågorna.

Lars Stjernkvist säger avslutningsvis att omvalet i Orsa följs med stort intresse på riksnivå.

- Inte minst genom att de rasistiska partierna ställer upp. Om deras storsatsning lyckas, så kommer det att användas i propaganda i hela landet. Om de misslyckas ger det oss övriga råg i ryggen. Det är därför det är så viktigt att alla Orsabor röstar i omvalet.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons