Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S) ska ta kritiken från LO på allvar

Annons

Men de främsta förklaringarna till det minskade väljarstödet är dock de i massmedia mycket uppmärksammade socialdemokratiska budskapen: Nej till en folkomröstning om EU:s grundlag och nej till en humanare behandling av invandrarfamiljer med barn samt regeringens nej till förstärkning av den svenska arbetsrätten.

Det som upprör partimedlemmar och partiets sympatisörer är att partiets nej till folkomröstningen bärs upp av en överenskommelse med de borgerliga partierna, som samtidigt är socialdemokraternas huvudmotståndare i 2006 års val. Lika upprörda är de för att socialdemokraterna, efter en uppgörelse med det ledande borgerliga partiet, moderaterna, avvisade de övriga fem riksdagspartiernas förslag, att de svårt sjuka invandrarbarnen och deras familjer beviljades uppehållstillstånd i vårt land.

Partiets minskade väljarstöd bland LO-förbundens medlemmar orsakas också av den kritik deras ledande företrädare har haft anledning att rikta mot inslag i den socialdemokratiska regeringspolitiken. Sådan kritik framförd av exempelvis Wanja Lundby-Wedin i egenskap av LO:s ordförande har stor genomslagskraft när den uppmärksammats i tidningar, radio och tv.

Exempel på sådan kritik beskrivs i LO:s pm den 28 januari 2004 med krav om en förstärkning av den svenska arbetsrätten. Det handlade om krav, som grundade sig på de uppenbara problem främst LO- förbundet Byggnads brottades med på grund av rådande brister i gällande lagstiftning.

Förhållanden som kom i tydlig dager när Byggnads och Elektrikerförbundet tvingades blockera det lettiska företaget Lavals arbetsplats i Vaxholm då det inte ville träffa ett kollektivavtal som förbunden träffat med svenska byggföretag. Det blockerade företaget gick till Arbetsdomstolen med yrkande om att domstolen i ett omedelbart beslut skulle förklara blockaderna som otillåtna i avvaktan på ett förhandsavgörande från EG-domstolen.

Domstolen avslog företagets begäran. Men domen var inte enhällig.

Arbetsdomstolen har haft huvudförhandling i målet den 11 mars. Beskrivning av bristerna i svensk arbetsrätt kommer säkerligen att återfinnas i domen den 22 april.

Redan med den tillfälliga domen i sin hand fick arbetslivsminister Hans Karlsson bekräftat vad han redan som LO:s förhandlingschef hade klart för sig: Att svensk arbetsrätt måste förstärkas så att den i alla avseenden är överordnad motsvarande EG-rätt.

Som minister i en regering, som bärs upp av en riksdagsmajoritet visande sig vilja vara "bäst i EU-klassen", har Hans Karlsson inte haft något handlingsutrymme för att åstadkomma en sådan reform. Efter Göran Perssons bestämda besked i dagarna, att han aldrig, som statsminister kommer att godta EG-regler som försvagar den svenska kollektivavtalsmodellen, bör han för att vara trovärdig, omgående ge Hans Karlsson det handlingsutrymme han hitintills saknat.

Ett beslut av årets riksdag som slår fast att svensk arbetsrätt alltid är överordnat motsvarande EG-rätt skulle positivt påverka de svenska löntagarna. Därmed skulle socialdemokraterna i valrörelsen fram till valdagen begära väljarnas stöd för att en sådan lagstiftning även ska gälla efter valet. Det skulle förbättra socialdemokraternas väljarstöd i opinionsmätningarna och på det sättet stärka valarbetarna i deras arbete.

SVANTE PEDERSSON

Svante Pedersson är före detta kommunrevisionsordförande i Gagnef. Han har varit föreståndare på LO-skolan i Brunnsvik och organisationschef i Transportarbetarförbundet. Han har också jobbat i finansdepartementet. Sedan flera år är han pensionär och han bor numera i Falun.

Mer läsning

Annons