Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S säger ja till nedrustning

Annons

Det blev i stora drag kontentan av onsdagskvällens representantskap i Folkets hus. Ett 30-tal partivänner hade mött upp i Gillesalen när mötet öppnades.

- Även om platserna tas bort blir det 40 kvar och mötet tyckte det verkar rimligt att åtgärden kan göras utan att det uppstår några större problem, säger arbetarekommunens ordförande Gunilla Nygren som dock inte sticker under stolen med att det förekom långa och ingående diskussioner bland deltagarna.

- Det gäller även förslaget att akutmottagningen ska vara stängd nattetid.

- Det kan befaras att ett minskat antal vårdplatser innebär en ökad kostnad för kommunen när patienter ska vårdas och rehabiliteras i hemmen. Därför måste primärvården och hemsjukvården samarbeta på ett bättre sätt än vad som sker i dag, tydliggör Nygren.

När det gäller akuten är de lokala socialdemokraternas officiella linje att tjänstemännen förslag om nattstängning ska accepteras. Men frågan är kontroversiell och bland väljarna är det många som känner både vrede och oro över att lasarettet är på väg att nedrustas. Det kom senast tydligt till uttryck i samband med den stora demonstrationen samma kväll. Begreppet politikerförakt ligger nära till hands...

- Klart det är ett problem om människor känner så, säger Nygren som håller med om att en nattstängd akut innebär en mycket stor förändring.

-Men vi tror att de som drabbas av infarkter och andra allvarliga sjukdomstillstånd kommer att få fortsatt god vård. Alla resurser sätts ju in när man åker ambulans till Falun. Så är det redan i dag.

- Det vi kan oroa oss för är till exempel om småbarn får krupp eller astma eller om de skär sig. Hur har man tänkt att det ska bli för dem.

- Man kan inte förutsätta att alla har tillgång till egen bil, slutar ordföranden.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons