Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s)-röst: "Även hockeyn måste finna sig i miniminivåer"

Annons

Ingen i Mora kommuns fyrpartiledning ville på tisdagen svara på frågan om de kan tänka sig att säga ja till Mora IK:s önskemål, som bland annat innebär att ishockeyklubben ska få köpa ishallen för en symbolisk krona, efter att kommunen först rustat den för sju miljoner kronor.

- Vi har bestämt att inte uttala oss idag (läs igår). Frågan är inne i ett känsligt läge och vi måste prata med våra respektive partigrupper först, meddelade Gunnel Söderberg (m) och gjorde sig till taleskvinna även för Lars Matsson-Frost (c), Berndt Martinsson (kd) och Anders Stikopers (fp).

Oppositionens Bernt Persson (s) är däremot klar över var han står i ishallsfrågan.

- Efter att ha varit med och fattat beslut i socialnämnden om att ta bort över hundra särskilda boendeplatser, som innebär att vi ligger på absolut miniminivå och troligtvis under, kan jag inte gå med på annat än minsta möjliga investering. Också personalbemanningen inom skolan kommer till hösten att ligga på en miniminivå. Då måste även ishockeyverksamheten finna sig i att ligga på en miniminivå. Som politiker gäller det att vara konsekvent, säger Persson.

Persson vill att kommunen ska fortsätta att äga ishallen och att denna endast ska rustas för att klara minimikraven för elitseriespel. Enligt Persson innebär det 2 000 sittplatser istället för planerade 3 000 och dessutom att tänkt utbyggnad på cirka 500 kvadratmeter slopas.

- Tyvärr, det finns inga mer pengar. De miljoner vi måste satsa, måste vi ta genom att prioritera om i befintlig investeringsbudget, anser Bernt Persson, som tror att det räcker med tre-fem miljoner kronor.

Redan idag, onsdag, kommer Tommy Töpel och Peter Gudmundsson från Hockeyligan till Mora ishall för att gå igenom det 24-punktsprogram som ishallen måste klara för att hallen ska godkännas som elitseriearena i höst.

Bernt Persson är emot en försäljning av ishallen till Mora IK för en symbolisk krona och att kommunen går i borgen för ett lån på 18 miljoner kronor, som Mora IK önskar.

- Ett lån på 18 miljoner innebär med dagens ränteläge räntor och amorteringar på cirka 1,6 miljoner kronor per år. Hur ska en allsvensk klubb klara det om Mora IK ramlar ur elitserien efter en säsong? Då blir det ändå kommunen som måste betala om vi har borgat för pengarna, resonerar Bernt Persson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons