Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker vägrade låsa upp skolor

Annons

- Vi kommer att rapportera alla som vi tycker bryter strejken, så får förbundet avgöra om det ska bli tvisteförhandling, säger kommunals ordförande Lena Mattsson.

Ett hundratal av Kommunals medlemmar samt ett trettiotal från Älvdalens Fackförening och ett mindre antal medlemmar i Älvdalsbygdens LS, gick tidigt på måndagsmorgonen ut i strejk. De är dagbarnvårdare, barnskötare och vaktmästare i kommunens tjänst.

Strejken var förvarnad sedan länge av Kommunal, som har trappat upp konflikten för att höja minimilönen för sina medlemmar till 14 000 kronor per månad samt en löneförhöjning med 5 procent.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott fattade på fredagen beslut att politikerna i nämnden skulle låsa upp och låsa skolorna, så att undervisningen skulle kunna bedrivas som vanligt.

Men, socialdemokraterna fick på söndagen kalla fötter, sedan flera medlemmar vägrat ställa upp för att motarbeta strejken. Därför fattade Arbetarkommunens styrelse sent på söndagskvällen beslut om att s-politikerna inte skulle behöva ställa upp och göra vaktmästarnas jobb.

- Vi har ju många kommunalare i våra led, säger Arbetarkommunens ordförande Ulla-Britt Emanuelsson. På tisdag kväll ska vi träffas och fatta ett nytt beslut i den här frågan, säger hon vidare.

Arne Bogghed, c, var en av de politiker som låste upp skollokaler på måndagsmorgonen. Han var mycket kritisk mot socialdemokraternas agerande:

- Som förtroendevald företräder man sin arbetsgivare och vi har rätt och skyldighet att lindra verkningarna av strejken.

- Strejkvakterna försökte stoppa mig, men jag företräder arbetsgivarna och hade jag inte gjort det så kan jag få kritik både från Bun och från skolverket, sa han.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons