Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och v sitter säkert vid makten i landstinget

Annons

Landstingsrådet Lars-Ove Hagberg är inte allt för nedslagen av att partiet tappar närmare 4 procent:

- Vi följer trenden i riket, och jag hade räknat med en nedgång. Men kanske inte så här stor. Jag kan konstatera att vi tappat en hel del till sjukvårdspartiet i Ludvika.

Men ändå:

- Vi behåller en vänsterregering och vi och socialdemokraterna har majoriteten i landstinget.

Socialdemokraternas landstingsråd Alf Johansson är förstås glad och lättad. Framgången i landstingsvalet var inget han var övertygad om:

- Nej, det kan man inte påstå. Vi har haft ett mycket tufft utgångsläge i den här valrörelsen. Ändå ökar vi. Jag kan konstatera att väljarna vill se en s och v-koalition före en borgerlig koalition. Jag tycker det här är ett bevis för att väljarna tycker att sjukvården inte mår bra av skattesänkningar, eftersom både moderaterna och kristdemokraterna går tillbaka.

- Vi har också lyckats hålla sjukvårdspartiet stången här i Dalarna. I våra grannlän Värmland och Gävleborg har sjukvårdspartierna gjort starka inbrytningar, säger Alf Johansson.

Betyder det att ni fortsätter ert samarbete med vänstern i landstinget?

- Jag konstaterar att det finns ett väljarstöd för den. Nu ska vi resonera vidare om det på vårt verkställande utskott. Det är så det fungerar.

Men allt talar för att socialdemokraterna och vänstern fortsätter.

- Nu ska vi infria de löften vi ställt ut, att både öka produktionen av sjukvård samtidigt som vi ska åstadkomma en ekonomi i balans. Det är ingen lätt uppgift. Men jag konstaterar med glädje att vi också får behålla en regering som är pratbar, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons