Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och LO vill återställa a-kassan

Annons

Socialdemokraterna tänker riva upp regeringens försämringar av a-kassan om man återfår regeringsmakten.

De allra flesta ska ha 80 procent av inkomsten i ersättning, enligt partiledaren Mona Sahlin.

Det beskedet gav hon tillsammans med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på Dagens Nyheters debattsida på måndagen.

Regeringens försämring av a-kassan gör arbetslöshet så hotfullt att det hämmar människors kreativitet och vilja att pröva något nytt och därmed hämmas även samhällsutvecklingen, enligt Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin.

"Därför ska a-kassan ge de allra flesta en ersättning på 80 procent av inkomsten. Det är vårt gemensamma besked", skriver de.

Ingen av artikelförfattarna ville på måndagen kommentera förslaget. Därför blev det inga svar på följdfrågorna, till exempel hur det ska finansieras och om höjningen av avgiften också ska återställas. Den höjningen anses ligga bakom att så många lämnat a-kassan. En annan fråga är vad som avses med "de allra flesta".

Även innan den borgerliga regeringen genomförde förändringarna, var det nästan 40 procent som inte fick ut 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet. Detta trots att s-regeringen höjde ersättningen till 730 kronor per dag. För att komma upp till cirka 85 procent av inkomsttagarna som får ut 80 procent, skulle ersättningen behöva höjas till 900 kronor.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är kritisk till att Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin inte ger några besked om finansieringen.

Kritiken mot att förändringarna av a-kassan hämmar samhällsutvecklingen avvisar han.

TT

Mer läsning

Annons