Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och fp valvinnare i Dalarna

Annons

En rejäl dykning av moderaterna i Dalarna betyder att moderaterna tappar ett av sina två mandat på riksdagens dalabänk. Detta när 186 av 196 distrikt i Dalarna var räknade.

Enligt det resultatet tappar också vänstern ett av sina riksdagsmandat.

Vinnare, när det gäller mandat, är folkpartiet och socialdemokraterna. Centern gick också starkt i riksdagsvalet i Dalarna, men såg inte ut att nå sitt andra mandat i riksdagen.

Enligt de preliminära beräkningar som gjordes vid 22-tiden i går skulle detta innebära för Dalabänken, om inte personkryssen ändrar kandidaternas inbördes ordning, att:

Christel Anderberg, m, från Säter, tvingas lämna riksdagen.

Att vänstern bara får en ny riksdagsledamot från Dalarna, efter de två som lämnar riksdagen, nämligen Anders Wiklund från Borlänge.

Att Lennart Fremling från Borlänge, tar tillbaka platsen för folkpartiet.

Att Anneli Särnblad Stoors, s, tar en plats i riksdagen. Det kan också gå så att Hans Unander från Malung blir ny socialdemokrat på Dalabänken. Detta om socialdemokraterna tar sina fem mandat, och om Marita Ulvskog, som står överst på listan, sitter kvar i regeringen.

Det var under kvällen dramatik när det gäller miljöpartiets Kerstin Maria Stalin, som sitter på ett utjämningsmandat på Dalabänken. Ena gången ur, andra inne. De senaste rapporterna tydde dock på att hon behåller sin riksdagsplats.

Kristdemokraterna får en plats, vilken tas av Ulrik Lindgren.

På folkpartiets valvaka blev det till slut många glada miner. Men när den första prognosen presenterades strax efter 20-tiden var det bara en enda person på plats på partiets länsvalvaka. Det var Lars Wennås, förstanamn på landstingets lista.

Men han var dessto gladare, och jublade åt partiets framgång, som åter ger folkpartiet från Dalarna en plats i riksdagen.

Lennart Fremling, partiets förstenamn, kom först en kvart efter det att de första preliminära resultaten presenterats.

- Jag har varit ute och delat ut valsedlar in i det sista, berättade Fremling.

Prognosen pekade på att valdeltagandet bara var 76,5 procent, vilket är en minskning med 3 procentenheter.

När den här texten skrevs hade folkpartiet gått fram med 6,2 procent, till 9,5 procent. Den största ökningen av något parti i Dalarna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons