Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-nej till slopad förmögenhetsskatt

Annons

Socialdemokraterna varnar för att regeringens skattesänkningar leder till höjda räntor. De vill i sin ekonomiska motion i stället satsa mer på de arbetslösa.

Den förre finansministern Pär Nuder presenterade på onsdagen socialdemokraternas svar på regeringens ekonomiska vårproposition. De säger nej till att avskaffa förmögenhetsskatten och till hur fastighetsskatten ska göras om.

Han räknar nu med att Riksbanken kommer att höja räntan mer än planerat, vilket leder till höjda boendekostnader för villa- och bostadsrättsägare.

Nuder pekade på att regeringens politik försvagar statsfinanserna med 13 miljarder kronor nästa år, medan socialdemokraterna stannar vid 1,7 miljarder. De vill satsa mer redan från och med i år på de arbetslösa. Antalet platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen föreslås fördubblas till 15 000 och mer resurser överförs till aktivitetsstöden. Även stödet till arbetslösa unga utökas i form av till exempel fler praktikplatser, flyttstöd och utbildning.

Åtgärderna är, enligt Nuder, nödvändiga för att avhjälpa brist på arbetskraft inom till exempel bygg- och IT-branschen.

Pär Nuder angrep också regeringen för att genomföra orättvisa skattesänkningar. De leder, enligt Nuder, till en gigantisk förmögenhetsomfördelning till de som redan har mest. Omkring 200 personer får skatten sänkt med en miljon kronor var, enligt s-beräkningar.

Socialdemokraterna kommer dock sannolikt inte att återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten som den ser ut i dag, om de vinner valet 2010. De ska utarbeta ett förslag till helt nytt skattesystem innan dess.

Pär Nuder anser att det är nödvändigt, eftersom den borgerliga regeringen genomför så stora förändringar. Enligt honom är Sverige på väg mot ett skattesystem som inte längre omfördelar resurser mellan rika och fattiga. Han räknar med att regeringen även avskaffar värnskatten för höginkomsttagare.

Om det framtida socialdemokratiska förslaget ska leda till en totalt sett högre skattenivå, kan inte Nuder svara på i dag.

Även socialdemokraterna vill göra om fastighetsskatten, men inte som de borgerliga.

TT

Mer läsning

Annons