Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + mp = kanske, kanske inte

Annons

I lördags lanserade moderatledaren Fredrik Reinfeldt sin borgerliga Allians för maktskifte.

På söndagen möttes socialdemokraterna och miljöpartiet för samarbetsdiskussioner.

Det är intressant att det inträffade samma helg, men vi har i alla fall börjat i rätt ände och diskuterat politiska sakfrågor, sade partisekreterare Lars Stjernkvist (s) efter mötet med sin motsvarighet i miljöpartiet Håkan Wåhlstedt.

Stjernkvist anser i och med de båda händelserna att valrörelsen inför riksdagsvalet 2006 nu så smått har dragit igång.

Ett knappt 30-tal företrädare för s och mp möttes på anrika s-kursgården Bommersvik i Sörmland utan vare sig förhandlingsmandat eller krav på resultat. De skulle diskutera frågor som skiljer partierna åt.

Som inspiration hade tyska politiker från regeringspartnerna SPD och De gröna bjudits in, men de tycks inte nämnvärt ha lyckats rubba de svenska systerpartiernas grundhållning.

Vi har inte träffat några överenskommelser, sade Stjernkvist.

Angelägen om att visa god vilja lade han dock till:

Däremot tror jag vi har ökat förutsättningarna för att göra Sverige både lite rödare och lite grönare.

Miljöpartiet vill ingå i en regelrätt koalition med socialdemokraterna efter valet 2006, och hotar annars med att gå i opposition. Utöver dagens ekonomiska samarbete vill partiet ha inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom över flyktingfrågor och regeringens hållning inom EU.

Ett sådant samarbete är socialdemokraterna inte intresserade av i dag. I de frågorna har partierna helt olika åsikter som måste jämkas om ett djupare samarbete ska inledas.

Wåhlstedt ansåg efter mötet att partierna kompletterar varandra.

Vi är två partier med olika uppfattningar i en rad frågor, och vi tänker inte ändra oss. Men vi inser också att man ibland måste göra kompromisser, sade han.

Det samarbete partierna har i dag är onaturligt, ansåg Wåhlstedt, och han såg det som "föga troligt" att det kan fortsätta efter valet 2006 utan en större roll för mp.

De båda partisekreterarna prisade helgens förutsättningslösa diskussioner, som de ansåg "trevliga och lärorika", och poängterade att avsikten aldrig varit att nå konkreta överenskommelser.

De sakpolitiska motsättningarna diskuterades i arbetsgrupper med teman som "Ansvar för världen", "Välfärd", och "Arbete och energi".

Vi har också talat väldigt mycket om partikulturer, sade Stjernkvist.

TT

Mer läsning

Annons