Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S-)motionerar om privat äldreomsorg

Annons

Per Erik Granström är inne på sin sista mandatperiod och närmar sig pensioneringen. Nya Ludvika Tidning har de senaste åren flera gånger frågat Granström om han inte skulle fortsätta och fajtas för pensionärernas intressen.
Två av hans motioner handlar om äldrefrågor, ett äldreforskningscentrum och att äldrevård inte nödvändigtvis måste ske i kommunal regi.
- De som är över 60 års ålder blir allt fler och det är viktigt att de representeras i riksdagen. Men det finns fler socialdemokrater än jag som kan representera denna viktiga grupp, säger Granström som också konstaterar att hans intresse för äldrefrågor ökat med åldern.
Under sina år som kommunalråd i Ludvika så tyckte den borgerliga oppositionen att Granström bedrev borgerlig kommunalpolitik, poängen var att de borgerliga ansåg sig vara bättre skickade ideologiskt att föra en sådan linje.
Ludvika Tidning gjorde en undersökning och Bo Rotstein, nu professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet fann att Granström drev en klassisk socialdemokratisk linje som var populär under socialminister Gustav Möllers ministertid, 1924 - 1951, en idétradition som glömdes under tillväxtåren och utbyggnaden av den offentliga sektorn.
- Min motion om vårdgivarval inom äldreomsorgen ligger ideologiskt i den linje som jag stod för under mina kommunalrådsår. Det är inte en helt okontroversiell ideologisk motion inom partiet. Min poäng är att inte bara kommunen ska kunna tillhanda äldreomsorg. Bra omsorg går att ordna på annat sätt, exempelvis genom kooperativ. Det ena utesluter inte det andra, alternativa driftsformer inom äldreomsorg ska vara ett komplement som stimulerar den kommunala verksamheten, säger Granström som stimuleras av tanken bakom de kooperativa idéerna att det är inflytandet, verksamheten och inte vinsten som är drivkraften.
- När det blir dags för mig att välja äldreomsorg vill jag själv tillsammans med mina anhöriga välja vem jag ska anlita.
Granström återkommer också med en ny motion om att trygga ekomuseum Bergslagens finansiering med statliga anslag och inte via anslagen till länsmuseerna.
Granström och Kurt Kvarnström har skrivit en tung viktig motion där man kräver ett naturgasrör upp till Dalarna.
- Den är viktig för jobben och basindustrin. Jag är oroad över att utbyggnaden går så sakta. Naturgas skulle bli viktigt i stål och skogsindustrin men samma rör går också att använda för transport av biogas som vi skulle kunna tillverka i länet.
En motion kräver att människan ska stå i centrum när IT-lösningar skapas. Motionen är en direkt följd av ett samtal i samband med ett möte i Ludvika kommuns pensionärsutskott och Hillevi Gröhns berättelse om svårigheterna med ny teknik.
- Det måste vara människorna som styr utvecklingen och inte datanördarna.
En motion som Granström fått avslag på i många år har sin upprinnelse i ett samtal ed personalen på ABBs plåtverkstad.
- Rolf Ryman ringde en dag och frågade varför inte nya bilar såldes med vinterdäck. Vinterdäck är det ju lag på och all annan utrustning som det är lag på levereras bilarna med. Jag har fått avslag många gånger men har nu ändrat formuleringen så att lagstiftarna tvingas ta ställning till sommardäcken som också bara används en del av året.
Granström försöker också göra ideologi av fortkörningsböter och föreslår att det fasta bötesbeloppet tas bort och ersätts med dagsböter.
- Det gör att den som tjänar mer får betala högre böter. Då blir det dyrare för yuppisarna att åka fast och då kanske de tänker sig för när de trampar på gasen, säger Granström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons