Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S lämnar nytt förslag i "sopfrågan"

/
  • Socialdemokraterna, här representerade av Bo Billborn, Ann-Gret Olsson och Alf Johansson, har lämnat ett förslag om sophanteringen. S vill ta bort  Foto: Pär Sönnert

Annons

Med lite drygt en vecka kvar till valet har Socialdemokraterna lämnat ett förslag på hur man vill lösa den infekterade frågan om sophämtningsavgifter.

- Förslaget går ut på att den som är bosatt i Gagnefs kommun och har ett fäbodställe här bara ska betala en grundavgift. Kommunstyrelsens senaste förslag innebär att fäbodarna slipper hämtningsavgifterna. Vi vill även skippa själva grundavgiften. Däremot ska de fäbodägare som är bosatta på annan ort betala grundavgiften, säger Bo Billborn.

Det lilla dilemmat är vad som ska klassas som en fäbod. Vid sitt senaste sammanträde lade kommunstyrelsen fram ett förslag på hur fäbodsområden ska definieras.

- Vi tänker använda oss av samma definition, säger Bo Billborn.

- Vi vill ha en hantering som gör det här lite mer rimligt, säger Alf Johansson.

- Det finns människor som äger flera fäbodställen, exempelvis genom arv. Det innebär flera avgifter i dagsläget, säger Ann-Gret Olsson.

Frågan syftar dock bara på fäbodar. Kommuninvånare som har sommarstuga ska även fortsättningsvis betala dubbla grundavgifter.

- Vi tycker att fäbodarna är en kulturskatt som måste bevaras. Vi tycker också att de människor som under några sommarveckor vill leva nära naturen på ett ekologiskt sätt ska uppmuntras. De levandegör och upprätthåller ett kulturarv för framtida generationer, skriver S i sitt förslag.

Socialdemokraterna har blickat mot andra kommuner för att se hur frågan sköts där.

- Systemet med en grundavgift fungerar bra på andra ställen. Exempelvis så gör de så här i Mora, säger Bo Billborn.

Dala Vatten & Avfall håller på med en inventering av vilka hushåll som står utanför systemet med sophämtning.

- Vi har bett dem att skynda på processen. Folk är redan irriterade och ju längre tid det tar, desto mer irriterat blir det, säger Bo Billborn.

Mer läsning

Annons