Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S lägger eget förslag om avlyssning

Annons

Socialdemokraterna har inlett arbetet med att ta fram ett eget förslag om nya regler för signalspaning.

I dag höll partiet en utfrågning där kritiska röster kom till tals.

Försvarsminister Mikael Odenberg har justerat sitt ursprungliga förslag. Men det räcker inte, anser bland annat Advokatsamfundets Anne Ramberg och Registernämndens ordförande och tidigare Säpochefen Anders Eriksson.

Ramberg vände sig emot att förslaget om att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna all teletrafik och läsa e-post, fax och sms till och från Sverige möjliggör obegränsad inhämtning av uppgifter.

Anders Eriksson höll med och jämförde med andra länder som har mer långtgående inskränkningar, exempelvis USA och Tyskland.

Förre justitieministern Thomas Bodström vill också ha nya regler för signalspaningen men är kritisk till regeringens förslag.

De borgerliga partierna har öppnat för att det kan bli förändringar av förslaget under arbetets gång i riksdagen. Försvars-, justitie-, och konstitutionsutskottet ska anordna en offentlig hearing och beslutet ska inte fattas förrän i juni.

De borgerliga påminner gärna om att det var socialdemokraterna som först utarbetade det. Men Bodström säger:

Om socialdemokraterna inte får gehör för sina synpunkter så tänker partiet använda sig av det minoritetsskydd som finns i riksdagen och se till att det bordläggs under ett år.

TT

Mer läsning

Annons