Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik mot vårdförslag

Annons

-Vi har hört oss för med människor vars anhöriga har flyttat till Tyllingstrand och det är jättejobbigt för dem som bor i Garpenberg eller Vikmanshyttan att hitta bussar som passar. Det blir svårt för dem att hålla kontakt med sina anhöriga om bara Tyllingstrand blir kvar, säger Inga-Lill Hernberg.

Hon är med i s-kvinnor i Vikmanshyttan som nyligen lämnade in sitt svar på omsorgsförvaltningens förslag på Hedemoras framtida äldre- och demensboenden och de är alltså inte odelat positiva.

-Vi har reagerat på några saker som vi inte tycker känns bra, säger Inga-Lill Hernberg.

Under året har omsorgsförvaltningen på uppdrag av politikerna utrett vilka mål och visioner som kan tänkas önskvärda för kommunens äldre- och demensboenden. I dagarna ska de politiska partierna och övriga berörda lämna in sina remissvar utifrån det förslag som lagts fram och i slutet av januari diskuterar omsorgsnämnden frågan.

-Det handlar inte om något färdigt förslag som ska röstas igenom utan snarare om ett underlag för fortsatta diskussioner, säger omsorgsförvaltningens chef Erika Barreby.

Utredningen säger utöver förslaget om samordning av korttidsverksamheten, att de demensboenden som finns utspridda på olika platser i kommunen ska samordnas. Det skulle bland annat resultera i att inga dementa blir kvar på boendet på Eken. I stället flyttas de successivt över till de fem platser som i dag står tomma på Vinstragården. Nyckelorden är alltså renodling och samordning när äldreboendena i kommunen ska struktureras om. Att dra ner på antalet platser är det dock inte tal om om man får tro tjänstemännen.

Snarare konstateras det att antalet särskilda boenden tillfälligt kan komma att behöva utökas efter nedläggningen av Gussarvsgården. Och här är s-kvinnorna noga med att tydliggöra sin inställning.

-Antalet särskilda boenden har minskats ner undan för undan. Det är inte bra. Det är viktigt att den enskilde själv eller tillsammans med en anhörig får bestämma om han eller hon vill bo kvar hemma eller flytta till särskilt boende, säger Inga-Lill Hernberg.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons