Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik mot Hedemoramodell

Annons

Efter ett öppet möte i höstas då olika alternativa barnomsorgsmodeller diskuterades, har bildningsnämnden arbetat fram ett avtalsförslag efter den så kallade Hedemoramodellen.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt senaste sammanträde att ställa sig bakom förslaget.

Beslutet var dock inte enigt. Socialdemokraterna Lars-Erik Jansson och Gum Anders Andersson samt vänsterpartiets Leif Erickson reserverade sig.

Förutom att de ser en fara i jämställdhetsarbetet och befarar att kvinnan kommer att ta ett steg tillbaka och hamna vid spisen igen, så pekar man också på vikten av utbildning för att ta hand om barn.

"För att ta hand om barn enligt i den föreslagna modellen krävs utbildning/kompetens som motsvarar minst tre års utbildning.

Vi ser det som en stor risk att outbildade startar en Hedemoramodell för att kunna vara hemma med sina barn och samtidigt kunna erhålla en finansiering via skattemedlen utan att uppfylla kompetenskrav," skriver man i reservationen.

Man ställer också frågan om varför kommunen skapar den här möjlighet då "dagbarnmodellen sedan flera år tillbaka skrotats som inte fullgod pedagogisk verksamhet av olika skäl".

Risken för att extrema grupper kan försöka starta Hedemoramodellen är ytterligare en aspekt som s och v för fram.

Det blir nu upp till kommunfullmäktige att ta slutgiltigt beslut i frågan.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons