Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik mot förslag att lägga ned Törnholn

Annons

- Att lägga ned Törnholn och gruppboendet i Dala-

Floda för att bygga nytt på annan plats i kommunen är ekonomiskt vansinne.

Det anser socialdemokraten Ann-Gret Olsson.

I fredags berättade tidningen att ett konsultföretag, som på uppdrag av socialnämnden och kommunstyrelsen sett över kommunens särskilda boenden för äldre, föreslagit omfattande förändringar och nedläggningar av flera av dagens nio enheter.

Konsulterna slår fast att vid en jämförelse med likartade kommuner har Gagnef en generösare vårdtradition och högre kostnader för såväl särskilda boenden som för äldreomsorgen.

De anser att behovet av särskilda boenden för äldre kan tillgodoses även om antalet platser, som i dag uppgår till 166, reduceras med 20-25.

Kommunens grundfråga hur socialnämnden ska möta kommande vårdbehov och samtidigt klara kraven på sänkta kostnader besvaras med ett förslag som förenklat innebär att verksamheten struktureras om.

Ann-Gret Olsson, tidigare kommunalråd i Gagnef och bosatt i Dala-Floda, är mycket kritisk till förslaget om att lägga ned servicehuset Törnholn och det intilliggande gruppboendet för dementa.

- Kommunen äger lokalerna och har alltså kostnaderna oavsett om verksamheten finns där eller inte. Tänker man sälja eller riva lokalerna? Hur ska man ta om hand de människor som i dag och i framtiden har behov av den vård och omsorg som i dag ges vid Törnholn och gruppboendet? Blir nybyggnation i Mockfjärd billigare än om- och tillbyggnad vid Törnholn?, undrar hon.

Olsson konstaterar också att konsulterna bedömt boendet vid Törnholn som dåligt och funderar över om de boende, deras anhöriga och personalen blivit tillfrågade.

- En om- och tillbyggnad vid Törnholn för att skapa fler platser är fullt möjlig och kan rimligen inte kosta mer än en nybyggnation någon annanstans samtidigt som man har lokalerna i Dala-Floda kvar. Låt det inte gå prestige i denna viktiga fråga, säger Ann-Gret Olsson och tillägger:

- För det är väl inte så att den nuvarande kommunledningen vill införa ättestupa i Gagnefs kommun, närmare bestämt i Dala-Floda?

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons