Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S kräver lika villkor för bryggerierna

Annons

Föreningen ska fila en aning på uttalandet innan det skickas till regeringen. Men budskapet är klart. Föreningen anser att resandeinförseln är ett hot mot den svenska bryggerinäringen och Grängesbergs s-förening känner stor oro för att arbetstillfällen ska försvinna.

- Jag tycker att vi ska sänka alkoholskatten. Ju längre vi väntar desto mer måste vi sänka den, sa s-riksdagsmannen Per Erik Granström.

Han är övertygad om att de vanor med att köpa med sig enorma mängder öl och sprit från utlandet, som svenskarna skaffar sig, kommer att sitta hårt.

- Jag är rädd att det snart kommer att vara försent.

Endast 20 personer dök upp till mötet. Förutom Granström var bland annat Spendrups platschef Mats Nilsson, och Livs ordförande Ivan Eriksson med.

Ivan Eriksson visade bilder från Spendrups säkerhetsavdelning. Bilder på bussar med släp, bilder från ölförsäljningsställen i Tyskland som har svenska skyltar, och bilder på bilar som byggts om för att kunna lasta stora mängder öl och sprit.

Han förklarade att det är tillåtet att föra in så mycket alkohol i Sverige i dag att tullen inte kan stoppa svenskarna för för stora partier. Utan istället kniper tulltjänstemännen de som lastar sina bilar för tungt.

- Det är mer lönsamt att idka svarthandel med öl och sprit i dag än vad det är att hålla på med narkotika. Det är inte så lätt att konkurrera på de villkoren, ansåg Eriksson.

När Spendrups platschef Mats Nilsson gav sig in i debatten lät det så här:

- Det känns lite som att vi som jobbar i bryggeribranschen sitter på åhörarbänk.

Men i går fick han medhåll och inom kort når kravet om lika villkor regeringen.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons