Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krav på mer tågtrafik och rättvisare priser

Annons

Falun har tidigare haft en fullvärdig X2000-linje till Stockholm. Den har nu bantats till en avgång i vardera riktningen på vardagar. Men Sundsvall har åtta dubbelturer med Stockholm på vardagarna.

Så här får det inte vara anser Gahnshag och Kroona. Falun och Dalarna, som ännu inte ligger vid någon Europaväg eller större genomgående persontåglinje, måste kämpa för bättre kommunikationsmöjligheter.

Den saken blir än viktigare i framtiden anser de båda och pekar på att arbetspendlingen och studerandet på annan ort än bostadsorten ökar.

De två s-politikerna pekar också på fler orättvisor som måste rättas till. Tåg i Bergslagen har nu gjort det möjligt att pendla på ett nytt sätt till framförallt Gävle och Sandviken. Men det kostar olika beroende på vi vilken riktning man åker.

Dalatrafiks länskort täcker inte hela sträckan mot Gävle men med X-trafiks länskort kan man åka hela vägen från Gävle till Falun.

Så här slår det enligt Gahnshag och Kroona. Den som pendlar Skutskär-Gävle via Falun betalar 1040 kronor i månaden. En person som i stället pendlar från Bjursås till Gävle via Falun får betala 330 kronor extra.

- Dalatrafik begränsar alltså möjligheterna att pendla österut, skriver de båda i sin motion till kommunfullmäktige.

De vill därför att kommunen, förutom att kämpa för fler X2000-avgångar, ska via ägarrådet i Dalatrafik arbeta för att Dalatrafiks länskort ska gälla på sträckan Falun-Gävle på Tåg i Bergslagen.

De vill också att kommunen arbetar för banupprustningar så att tågen på Bergslagsbanan och Dalabanan mot Uppsala kan köra fortare och därigenom minska resandetiden.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons