Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)kattjakt fick ett lyckligt slut

Annons

Den 15:e maj inträffade en våldsam singelolycka på riksväg 71 vid Björken, väster om Björbo. Personbilen totalförstördes och föraren, en kvinna, samt hennes dotter och barnbarn fördes i ambulans till Falu lasarett.

I bilen fanns också en hund och en katt. Hunden omhändertogs av polisen, men katten tog sig ur sin transportbur och sprang till skogs.

Såväl räddningstjänstens personal som privatpersoner i Björbo engagerade sig i sökandet efter katten.

- Dagarna efter olyckan var jag upp till Björken fyra-fem gånger per dygn. Vid ett tillfälle såg jag katten i en vägtrumma, men den flydde till skogs, berättar Mona Larsson, djurvän i Björbo.

Veckorna efter olyckan såg flera andra Björbobor katten sitta och vänta vid och intill olycksplatsen.

- Jag lämnade mitt namn till polisen och det ledde till att kattens ägare hörde av sig till mig. Jag fick veta att hela familjen, inklusive hunden, saknade katten, berättar Mona.

En månad efter olyckan dök katten upp hemma hos Patronkari i Björbobyn. Den hade gått från Björken, över Fänån och genom halva Björbo innan den slog sig till ro i Karins gamla släktgård.

- Den gick in i fähuset via öppningen till hönshuset och åt av de matrester vi lade ut till hönsen. Det dröjde en vecka innan den kom fram till mig, åt av maten jag höll fram till den och följde mig in, berättar Patronkari.

Den är fortfarande aningen skygg, men tillbringar nätterna på sin sommarmattes huvudkudde och tycks trivas förträffligt.

- Hennes riktiga matte grät när hon fick reda på att Ebba var välbehållen, berättar Patronkari.

Ebbas familj har varit upptagen med att flytta från Norge till Luleå och inte kunnat hämta katten, men nu efterlyser både ägarna och Patronkari någon som ska åka till Norrland och är beredd att ta med sig Ebba.

- Det är klart att hon ska hem till sin familj. Det är en trevlig katt, sällskaplig och barnkär, och ägarna måste sakna henne. Jag är glad över de veckor jag fått träffa henne, säger Patronkari, som inte behöver känna sig alltför ensam när Ebba reser hem.

På samma gård bor nämligen ena dottern och hennes familj, som i dagarna fått hem en älghundsvalp.

- Kattens matte är rörd och glad över det sätt på vilket invånarna i Björbo engagerat sig i Ebbas öde, berättar Mona Larsson, som konstaterar att kattens instinkt ledde henne rätt.

Ebba valde rätt gård och rätt sommarmatte.

Katten kan skatta sig lycklig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons