Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i Ludvika har få låginkomsttagare

Annons

"Klyftorna i Sverige har ökat. Fortfarande har alla människor inte samma möjligheter. Så får det inte vara." Så står det på socialdemokraternas hemsida. Trots det har de nominerade på partiets båda listor omkring 30 procent låginkomsttagare.

Det enda parti som har en mindre andel är moderaterna. 21 procent av dem är låginkomsttagare.

Siffran för resten av Dalarnas befolkning är 68 procent och riket 64 procent.

Socialdemokraternas ordförande Gunilla Nygren, finns med på partiets valsedel för Grangärde/Säfsnäs. Där finns 30 procent låginkomsttagare och medelinkomsten är den tredje högsta bland partierna.

- Det är absolut inte bra, det kan påverka vår politik negativt, säger hon.

Hon blir förvånad över siffrorna och tycker att det är tråkigt om socialdemokraterna framställs som höginkomsttagare.

- Jag kan bara hoppas att fler vill engagera sig. Det är också min uppmaning till de som blir upprörda.

- Historiskt har partiet bestått av de som haft det sämst. Nu har det förändrats och jag vet inte varför.

Medelåldern i partierna sträcker sig från socialdemokraternas och vänsterpartiets 48, till bopartiets 66. Bara tre av bopartiets kandidater är under 60 år.

- Jag tror att många ser det som något positivt, att människor med lång livserfarenhet får komma till tals. Jag själv ser inga nackdelar med det, säger Kurt Josefsson, partiets ordförande.

Han tror att en förklaring ligger i att de medlemmar som varit med från starten 1985, fortfarande finns kvar på valsedeln.

- Det är svårt att engagera den yngre generationen. Det politiska systemet är svårgenomträngligt - något man måste lära sig med tiden.

De kvinnliga kandidaterna är inte i majoritet i något parti. Flest är de dock i centerpartiet, 12 av 25. Minsta andelen kvinnor har folkpartiet, 27 procent.

- Det är helt enkelt inte lika många kvinnor i folkpartiet som är villiga att ställa upp. De prioriterar hemmet framför sådana uppdrag, säger folkpartiets ordförande Kjell Carrander.

Han tycker att tendensen är negativ och meddelar att man bör jobba med att det ska vara lättare att kombinera politiken med annat.


ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons