Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S höll inte alls nyårslöftet

Annons

Öppet brev till landstingsrådet Ingalill Persson:

Under rubriken "Kortare väntetider - ett löfte som håller," skriver landstingsrådet Ingalill Persson (s) den 7 juli om att vårdköerna minskar i god takt.

Patienter, som har varit eller är beroende av ett snabbare omhändertagande på våra sjukhus, hälsar naturligtvis tidsvinsten med största glädje. En lång väntan på operation kan, som alla vet, vara både fysiskt och psykiskt nedbrytande.

Trots de många intressanta uppgifterna om kortare vårdköer i vårt län måste jag ställa några frågor till dig, Ingalill. Politiken i vården är ofta svår att förstå för den oinvigde.

Fråga 1: Du skriver att kön av patienter, som har väntat mer än ett år har minskat med 400 personer under denna vår. Hur många står kvar i denna kö?

Fråga 2: Vilka sjukdomar och besvär räknas vara av skönhetskaraktär och därför behandlas i efterhand?

Fråga 3: Vilka blir de stora satsningarna från landstinget med den så kallade vårdgarantin den första november i år? Vilka bidrag utgår till medföljare för äldre patient, som behandlas utom länet?

Fråga 4: Din kollega Alf Johansson (s) skrev i denna tidning den 30 juli valåret 2002 följande: "Före utgången av 2004 ska befolkningen få ett besök i närsjukvården inom åtta timmar, läkarbedömning inom sju dagar och specialistbehandling inom tre månader. Vi har också fattat beslut, som gör det lättare att välja vård i annat landsting."

Huvudtemat i det föredrag Alf Johansson höll samma år inför Hedemora SPF-pensionärerna var likalydande.

Jag utlovade en stor blombukett till landstingsrådet om hans och landstingets löften besannades.

I själva verket var troligen Alf Johansson den ende bland de närvarande, som trodde på detta tidsschema. Han var väl i och för sig tvungen!

Men blomsteruppvaktningen får nog anstå! Ack Ingalill, hur länge?

Du Ingalill kan ju inte ta ett direkt ansvar för vad andra säger, men vad jag kan se har inte socialdemokraterna hållit detta "nyårslöfte," som var avsett att gällaför mer än ett halvår sedan. Inget ont om detta parti, men dina beröm för dess sanningskrav har naturligtvis blivit naggade i kanten.

Eller hur?

Låt oss hoppas, att de politiska partierna i den kommande valrörelsen endast går ut med hundraprocentigt säkra löften. De ska inte lura väljarna med utfästelser, som inte står på en stadig grund!

De vanliga ursäkterna i efterhand för icke infriade löften är enbart löjliga.

Glädjande är, att de flesta anser, att själva vården vid våra sjukhus är alldeles utmärkt.

Jag hoppas, Ingalill, att du delger läsarna dina synpunkter på mitt öppna brev, både skarpa och förnärmade. Inväntar med intresse dina svar.

Många sommarhälsningar från

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons