Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S har inte underlättat

Annons

Svar till Widar Andersson,

den 14 oktorber.

Widar Andersson anser att idrottsföreningarna bör söka bidrag för sin verksamhet hos privata företag och personer och inte begära att skattepengar ska utgöra någon checkkredit. Frågan är vad socialdemokraterna har gjort för att underlätta för företag att bidra till ideella föreningar de senaste åren?

Gåvolagstiftningen är en snårig lagstiftning och har på senare år försvårat möjligheterna för företag att lämna gåvor till ideella föreningar. Diskussioner pågår inom regeringsleden att föreningar i framtiden ska redovisa moms för alla sina inkomster och utgifter och ställer då ännu mer krav på föreningarnas styrelser, som ägnar sin fritid åt föreningen.

2001 års bokföringsslag kräver i vissa fall årsredovisningar liknande ett aktiebolag. Lagen fastslår också att lotterier, bingo, sponsring, reklam, försäljningsverksamhet, uppdragsverksamhet, utbildningsverksamhet, kiosk och annan serveringsverksamhet kan vara näringsverksamhet vilket föreningarna måste betala moms för.

Företag som skänker en ideell slant borde uppmuntras och slippa dubbelbeskattning. Föreningarna borde slippa betala moms för gåvorna. Först då kan Widar Anderssons förslag genomföras med full kraft. Det återstår då att förankra detta i de egna leden. Kommunens pengar till föreningar bör inte utgöra någon checkkredit.

ÅSA NILSER

Mer läsning

Annons