Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-föreningen påminner om tidigare svikna löften

Annons

I ett uttalande om alkoholskatterna som Grängesbergs socialdemokrater riktar till regeringen så påtalas regeringens tidigare svikna löften om ersättningsjobb efter gruvnedläggningen.

Som tidningen tidigare rapporterat höll Grängesbergs socialdemokrater i förra veckan ett illa besökt möte om alkoholskatterna och hotet mot spendrupsjobben. Vid mötet beslutades om ett uttalande till regeringen.

I uttalandet påtalar nu partiföreningen sin stora oro för de arbetstillfällen som finns hos Spendrups i Grängesberg och det hot som dagens alkoholskatt lett till mot både bryggerierna och alkoholpolitiken.

"Bryggeriet är Grängesbergs största arbetsplats. Ludvika kommun har iordningställt en tomt för ett planerat lager. Bygget av lagret har inte kommit igång på grund av osäkerhet med utvecklingen av gränshandel, alkoholskatter och svensk alkoholpolitik.

För orten Grängesberg betyder bryggeriet mycket för framtidstron. I samband med tidigare nedläggningar av gruvor förlorade orten cirka 1 000 arbetstillfällen. Dessa har inte i någon större utsträckning trots utfärdade löften ersatts", skriver Kjell Stenberg som upprörs av att svenska bryggerijobb och skatteintäkter går på export samtidigt som alkoholpolitiken "skjuts i sank".

Om inte regeringen kan ge svenska bryggerier likvärdiga konkurrensvillkor så måste regeringen vidta andra åtgärder för att bevara en svensk bryggerinäringen anser Grängesbergs socialdemokrater.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons