Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Finns ingen patentlösning

Annons

"De allra flesta är samhällsintresserade och har synpunkter, därför är det märkligt att det är så svårt att få fler att ställa upp och engagera sig politiskt", säger Bo Lindevall, nestor inom den lokala socialdemokratin.

Han tror dock inte på idén att försöka engagera riktigt unga personer.

- Många drar vidare utanför kommunen för att utbilda sig. Om de flyttar tillbaka efter studierna, så ska de ha barn och är sedan upptagna med dem under ett antal år. Innan man kan knyta upp sig till ett politiskt engagemang måste man ha det där undanstökat, säger han, men tillägger att det inte alls krävs den mängd fritid som många tror för att ta ett uppdrag.

- Det handlar om några kvällar i månaden för möten, men ju mer intresset växer, desto mer tid krävs det, säger han.

Intresse för samhällsfrågor måste finnas i grunden.

Bo Lindevall konstaterar att det inte är någon skillnad mellan politiska partier och "vanliga" föreningar när det handlar om rekryteringssvårigheter.

På frågan hur partiet bär sig åt för att engagera fler unga, svarar han:

- Det är en bra fråga. Om vi visste vad vi skulle göra, så gjorde vi det. Jag har ingen patentlösning. Vi har i alla fall två som inte är alltför gamla, Erik Kvarnström, född -73, och Susanne Nellfors, född -67, engagerade.

Fram till 1970- och 80-talen fanns både SSU och Unga Örnar i kommunen. Nu är de borta.

- Vi som har suttit i ledningen kanske inte har orkat med den föreningsverksamhet som tidigare fanns, konstaterar Bo Lindevall.

Mer läsning

Annons