Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S befarar att Sarkozy blir EU-broms

Annons

Hårdare tag i Frankrike och en bromskloss för Turkiets inträde i EU.

Svenska socialdemokraterna tror att Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy kommer att förändra landets linje.

I den avslutande tv-debatten med socialisternas kandidat Ségolène Royal anklagade Sarkozy henne för att vilja dra in islamismen över Europa. "Turkiet ligger inte i Europa, det ligger i Mindre Asien", klargjorde Sarkozy symboliskt.

Hon påminner om att det i Sverige råder bred politisk enighet om att Turkiet bör få gå med. Med andra ord kan svenska och franska intressen komma att krocka.

En annan fråga är den djupfrysta EU-konstitutionen, som både franska och nederländska väljare sade nej till 2005. Nu försöker EU-ordförandelandet Tyskland _ unionens andra tungviktare _ blåsa liv i en bantad variant kallad fördrag.

Men möjligen får Sarkozy tillräckligt att bita i på hemmaplan. Han är inte älskad av fackföreningar och organisationer _ ett ogillande som i och för sig är starkt ömsesidigt. I vart fall pockar nu decennier av svag ekonomisk utveckling, stor arbetslöshet, växande statsskuld och svåra etniska motsättningar på uppmärksamhet.

Men Frankrike är också viktigt som permanent medlem med vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Där anser Linde att Sarkozy mer än någon annan fransk politiker har stött amerikansk och brittisk hållning.

Samtidigt ger Ann Linde en eloge till Ségolène Royal. Hon har lyft Socialistpartiet till att återigen bli en kraft i fransk politik. Det är första gången på tolv år som partiet haft sin kandidat i andra presidentsvalomgången, påminner Linde.

TT

Mer läsning

Annons