Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S befarar att Sarkozy blir EU-broms

Annons

Hårdare tag i Frankrike och en bromskloss för Turkiets inträde i EU befarar svenska socialdemokrater.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (m) hoppas att den nya presidenten för Europasamarbetet framåt.

Fredrik Reinfeldt välkomnar att högerns kandidat gick segrande ur presidentvalet.

"I ett vägval mellan borgerlighet och vänster valde det franska folket den kandidat som gav tydligast besked om politiken. Det står klart sedan Nicolas Sarkozy vunnit väljarnas förtroende och nu blir Frankrikes nästa president", säger han i en skriftlig kommentar på söndagskvällen.

Reinfeldt anser att i och med valet genomgår fransk politik ett generationsskifte.

"Det är min förhoppning att det medför att Frankrike öppnar för ett behövligt reformarbete med fokus på jobben, ekonomin och välfärden".

Statsministern ser också fram emot ett nära samarbete mellan de två under deras gemensamma ordförandeskapsperiod i EU och hoppas "att Frankrike får en konstruktiv röst med vilja att föra Europasamarbetet framåt".

Lika optimistisk är inte Ann Linde, internationell sekreterare för de svenska socialdemokraterna.

I den avslutande tv-debatten med socialisternas kandidat Ségolène Royal anklagade Sarkozy henne för att vilja dra in islamismen över Europa. "Turkiet ligger inte i Europa, det ligger i Mindre Asien", klargjorde Sarkozy symboliskt.

En annan fråga är den djupfrysta EU-konstitutionen, som både franska och nederländska väljare sade nej till 2005. Nu försöker EU-ordförandelandet Tyskland _ unionens andra tungviktare _ blåsa liv i en bantad variant kallad fördrag.

Men möjligen får Sarkozy tillräckligt att bita i på hemmaplan. Han är inte älskad av fackföreningar och organisationer _ ett ogillande som i och för sig är starkt ömsesidigt. I vart fall pockar nu decennier av svag ekonomisk utveckling, stor arbetslöshet, växande statsskuld och svåra etniska motsättningar på uppmärksamhet.

TT

Mer läsning

Annons