Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryter till om usel väg

Annons

Han talar om vägen som går till Nyhyttan, Norn och Vikmanshyttan som är i ett uselt skick.

Mats Sjöholm har en liten sågverksrörelse i Nyhyttan. På grund av den dåliga vägen tvingas han stänga sågverket långa perioder under året. Under vissa perioder begränsas maxvikten till 12 ton för fordon som ska köra på vägen. En fullastad timmerbil väger cirka 60 ton.

Vägen är så dålig att långtradare varken får leverera eller hämta produkter då vägen är avstängd för tung trafik:

- Vägen hyvlades en gång i våras när det fortfarande var tjäle. Jag har fått ha sågen stängd i två månader för att inte timmerbilarna får ta sig fram. Jag måste ta med i planeringen att 25 procent av året är blockerat för mig, säger Mats Sjöholm.

Det är inte bara den tunga trafiken som får problem:

- Bilar har kört sönder oljetrågen i de veck som bildas. På en nyare bil slogs till och med kamaxelremmen av, den blev stående på vägen och röken vällde fram ur motorutrymmet.

De stora groparna gör att förarna ofta tvingas köra på fel sida av vägen, något som är ett riskmoment på den smala vägen med dåliga siktförhållanden.

Vägverket som bär huvudansvaret för vägen har lagt ut underhållet på entrepenad till Skanska.

- Jag åkte vägen i dag (måndag) och jag kan bara hålla med, vägen är i ett uselt skick. Jag har kontaktat Skanska och på onsdag kommer de att hyvla vägen, säger Börje Staffas, Vägverket.

Enligt uppgift sticker det upp både stubbar och stenar ur vägen, finns det någon vägbana kvar att hyvla?

- Folk har rätt i att det sticker upp stubbar och stenar. Innan jag började här gjordes en förstudie på sträckan Vikmanshyttan-Nyhyttan som bara lades åt sidan. Nu har vi beställt en förstudie på resterande sträcka.

Ett av problemen är att det inte finns pengar till en renovering av vägen. Ett annat problem är att vägen är en så kallad kulturväg.

- Vi kan inte göra vad som helst utan länsstyrelsens godkännande. Det lilla vi får göra leder inte till mycket, lägger vi på grus blir det inte bra i alla fall, säger Staffas.

Tidningen skrev nyligen om stugföreningen Stora Norn som tillsammans med räddningstjänsten ska förbättra säkerheten i området.

Så här säger brandingenjör Erik Persson om den dåliga vägen:

- Den där vägen har varit dålig i 20 år, ni får skriva hur mycket ni vill i tidningen om det, den kommer ändå inte att åtgärdas.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons