Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysslandsbesök på Brunnsvik

Annons

Ett 40-tal fackliga företrädare från den textila och kemiska industrin i Jaroslav, Ryssland, är välkomna gäster på Brunnsviks folkhögskola under veckan.

Sällskapet ägnar dagarna åt studiebesök som varvas med utbildning i projektarbete och förhandlingsteknik.

Det långväga fackfolket anlände med buss på söndagen. Efter välkomsthälsning, förmedlad av läraren Margareta Karlsson, blev det senare inkvartering i byggnaden Gruvan.

Ytterst är Rysslandsbesöket ett led i ett pågående projektarbete tillsammans med det svenska industriarbetarfacket. Det finns nämligen en stark ambition att vara med och hjälpa till i arbetet med att förbättra villkoren för den ryska fackföreningsrörelsen. Besöket på Brunnsvik innebar många givande influenser.

- Jag har varit över till den i Jaroslav tidigare och den första kursen höll vi i mars månad, berättar Karlsson.

- I Ryssland har de

väldigt mycket social verksamhet med i det fackliga arbetet. Bland annat handlar det om att hjälpa familjerna att få dagisplatser och kollovistelser för barnen.

På måndagen fick de ryska kamraterna träffa Brunnsviks nye rektor, Christer Wahlbäck. Sedan bar det av till Grängesberg där dagen inleddes med studiebesök på Spendrups. Senare fick de också träffa barn och personal vid skolan på Björkås.

Ludvika lasarett var tisdagens besöksmål och på kvällen fick de ryska gästerna möjlighet att besöka ett antal svenska familjer i deras hem. Onsdagen ägnades åt en resa till Falun och besöksgruvans fina sevärdheter. I dag, torsdag, är det dags att återvända hem efter några mycket innehållsrika dagar i den sensommarfagra Ludvikabygden.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons