Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland_USA samarbetar om Nordkorea

Annons

USA och Ryssland har tillsammans hittat en lösning på Nordkoreas bankproblem, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkorea har 25 miljoner dollar frysta i en bank i Macau sedan 2005. Det var USA som gav order om frysningen med motiveringen att det handlar om inkomster från knarkhandel och tryckning av falska dollar.

För att förmå Pyongyang att lägga ner sin framställning av kärnvapen har USA tillkännagett att pengarna ska lämnas ut till den nordkoreanska staten. Detta sägs dock inte ha skett. Ett skäl uppges vara att ingen annan bank har velat befatta sig med pengarna, som ansetts "besmittade" på grund av de amerikanska anklagelserna.

Men på söndagen rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån att Ryssland nu har gått med på att hjälpa till att föra över pengarna till Nordkorea via USA.

"USA begärde _ på villkor att en av dess banker kunde spela en roll i förmedlingen av pengarna _ att Ryssland skulle ta hand om de nordkoreanska tillgångarna. Ryssland accepterade detta", sade en icke namngiven källa för Yonhap.

För att göra penningtransaktionen möjlig gick Washington också med på att göra "ett tillfälligt undantag" från sitt förbud för amerikanska banker att handla med den svartlistade Banco Delta Asia (BDA) i Macao, där de nordkoreanska pengarna finns, sade en annan källa.

Den amerikanska bank som ska hjälpa till kommer inte att namnges.

"Den nya idén fick stöd av USA. Eftersom Kina och Ryssland är positiva så är chanserna till en överföring av nordkoreanska pengar inom en nära framtid större", sade denna person.

Bankfrågan har framstått som ett avgörande hinder för att verkställa avtalet i februari om att ge Nordkorea bistånd i utbyte mot att det lägger ner sitt kärnvapenprogram.

Det första stadiet skulle enligt avtalet under sexpartssamtalen i Peking vara Nordkoreas stängning av Yongbyonreaktorn. Den skulle ha stängts i mitten av april. Men Pyongyang har vägrat att sätta i gång processen innan de 25 miljonerna dollar i Macaobanken släpps.

I förra veckan skrev Yonhap att USA föreslagit att också BDA:s svartlistning ska hävas på villkor att dess vd avgår.

TT

Mer läsning

Annons