Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland stöder ny FN-roll i Irak

Annons

Ryssland signalerade på torsdagen sitt samtycke till det amerikansk-brittiska resolutionsförslaget som ger FN en utvidgad politisk roll i Irak. Därmed kommer FN:s säkerhetsråd sannolikt att godkänna resolutionen.

Världsorganisationen har hållit en låg profil i Irak sedan FN-högkvarteret i Bagdad ödelades i ett bombdåd i augusti 2003. Det nuvarande mandatet går ut den 10 augusti och en ny resolution ska antas av säkerhetsrådet. I ett gemensamt resolutionsförslag vill USA och Storbritannien att FN ges en väsentligt ökad politisk tyngd.

FN:s mission i Irak, Unami, har hittills i första hand övervakat mänskliga rättigheter och assisterat i de val som har hållits. Men USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalilzad, som tidigare var stationerad i Irak, vill att Unami även "råder, stöder och bistår" irakierna i "nationell dialog och politisk försoning" samt med tillämpningen av landets grundlag.

Det skulle innebära en ny och mer aktiv roll för Unami. Generalsekreterare Ban Ki-Moon har tidigare sagt sig vara positiv till ett vidgat ansvar för FN.

Enligt förslaget ska Unami hjälpa Irak med stödet till de miljoner som är på flykt undan våldet. Organisationen ska även samordna återuppbyggnadsprogram och bistånd, samt uppmuntra ekonomiska reformer.

USA vill gärna se att även Iraks regering snabbt axlar ett större ansvar för att möjliggöra en amerikansk och brittisk reträtt.

Invasionen av Irak blev slutet för sunniminoritetens dominerande politiska ställning. I stället har den shiitiska majoriteten tagit över och kurderna stärkt sitt inflytande.

USA:s och Storbritanniens förslag överlämnades dagen efter det att det ledande sunniblocket, Samförståndsfronten, lämnade regeringen efter en långdragen konflikt om säkerhetspolitiken. Samma dag dödades över 70 människor i självmordsattacker i Bagdad.

TT

Mer läsning

Annons