Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland och Kina utvidgar handeln

Annons

Kinas president Hu Jintao kom till Moskva på måndagen för att under tre dagars överläggningar med ryska ledare försöka sluta en rad handelsavtal och också diskutera situationen i länder som Iran och Nordkorea.

Hu sade själv att resan, hans tredje till Ryssland som president, kommer att ytterligare befästa de ekonomiska och diplomatiska banden mellan de båda stormakterna, förbindelser som har byggts ut väsentligt efter Sovjetunionens sönderfall 1991.

Enligt ryska och kinesiska massmedier kommer presidenterna Hu och Vladimir Putin att vara med när handelsavtal värda uppemot fyra miljarder dollar (28 miljarder kronor) skrivs under i Moskva.

Båda sidor är överens om att den bilaterala handeln ökade förra året men detaljuppgifterna varierar. Enligt kinesisk statistik svällde fjolårshandeln med 15 procent till ett samlat värde på 33,4 miljarder dollar (234 miljarder kronor), medan ryska källor talade om en tillväxt på 43 procent och ett värde på 28,6 miljarder dollar (200 miljarder kronor).

Det mesta av handelstillväxten är i Kinas favör. Dess export till Ryssland ökade i fjol med 79 procent medan den ryska exporten till Kina steg med 21 procent, rapporterar AP.

Det är också Kinas år i Ryssland, vilket ytterligare väntas öka samarbetet (förra året iakttog Kina Rysslands år). Närmare 200 kinesiska företag som säljer allt från rymdteknik till te ställer ut sina varor i Moskva i Kinas hittills största handelsmässa utomlands.

Både Kina och Ryssland är ständiga medlemmar i FN:s säkerhetsråd och har använt sitt inflytande där för att bromsa västmakternas försök att tvinga Iran att stoppa sin omstridda urananrikning. Men i helgen slöt båda upp bakom en FN-resolution om nya sanktioner mot Iran för denna anrikning, och problemet kommer med säkerhet att diskuteras av Hu och Putin i Moskva, sade regeringskällor.

TT

Mer läsning

Annons