Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland hotar sikta på Europa

Annons

Ryssland kan åter komma att rikta robotar mot Europa. Det säger landets president Vladimir Putin i en intervju publicerad i Italien.

Orsaken är USA:s långt framskridna planer på en robotsköld baserad i Centraleuropa. USA har tidigare uppgivit att det nya försvarssystemet är ett skydd mot "skurkstater" som Iran och Nordkorea. Men enligt Putin är det ryska robotar som avses och därmed rubbas den militära maktbalansen i Europa.

I citat publicerade av Corriere della Sera säger Putin också att ett lämpligt ryskt svar vore att utveckla nya offensiva vapen. Det skulle kunna leda till en förnyad kapprustning.

Putins verbala angrepp på USA har skärpts och i förra veckan kallade han den amerikanska utrikespolitiken för "imperialistisk"; ett påstående han antagligen får anledning att utveckla när han möter sin amerikanske kollega vid nästa veckas G8-möte.

Ryssland har inte haft några robotar pekandes mot europeiska mål sedan kalla kriget tog slut. I praktiken har det inte haft någon större betydelse, eftersom det bara tar några minuter att rikta om dem.

TT

Mer läsning

Annons