Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland drar sig ur CFE-avtalet

Annons

Natochefen Jaap de Hoop Scheffer sade i kväll att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov inför Nato-ministrarna i Oslo bekräftade att Ryssland drar sig ur CFE-avtalet (avtalet om konventionella styrkor i Europa).

De allierade är enligt de Hoop Scheffer av den uppfattningen att CFE är en av hörnstenarna i europeisk säkerhet.

Natoländerna har emellertid själva vägrat ratificera avtalet med hänvisning till att Ryssland inte levt upp till sin åtaganden att dra sig ur de tidigare sovjetrepublikerna Georgien och Moldavien.

Dessförinnan dammade den ryske presidenten Vladimir Putin av sin kallakrigsretorik.

I sitt årligt tal till nationen riktade han beska ord om USA:s robotförsvar.

CFE-avtalet från 1990 begränsar storleken på de konventionella styrkorna i Europa. En modifierad variant från 1999 har än så länge bara undertecknats av den ryska sidan, vilket gör avtalet perfekt för Ryssland att använda som slagträ i den pågående tvisten kring USA:s nya robotförsvar.

Tvisten har stadigt försämrat förhållandet mellan Ryssland och USA. Från USA:s sida hävdas att Ryssland inte alls behöver oroa sig, eftersom robotförsvaret är inriktat på skydd mot terrorhot.

När utrikesminister Condoleezza Rice upprepade den åsikten på torsdagen lyckades hon samtidigt bjuda på en freudiansk felsägning som ytterligare markerar tvistens kallakrigsliknande drag.

TT

Mer läsning

Annons