Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland ber FN granska konflikt

Annons

Ryssland uppmanade på fredagen FN att genomföra en oberoende granskning av Irans tillfångatagande av 15 brittiska soldater.

"Den nuvarande situationen kräver en djupgående granskning av det inträffade, som tar i beaktande konflikten mellan London och Teheran liksom uppgifterna som presenterats av bägge parter om var de påträffades", skriver det ryska utrikesdepartementet i sin framställan.

Iran uppger att de 15 tillfångatogs i norra delen av Persiska viken för en vecka sedan på iranskt vatten, medan britterna säger att de plockades upp under en rutinpatrullering på irakiskt vatten.

"Om det är som britterna hävdar att de fullföljde ett mandat från FN:s säkerhetsråd, anser vi att FN ska genomföra en oberoende granskning om händelsen", skriver Aleksander Jakovenko, biträdande utrikesminister, i framställan.

Enligt framställan besökte den brittiske ambassadören på fredagen Jakovenko och lovade att Storbritannien ska ge FN all nödvändig information.

På torsdagen gjorde FN ett uttalande där man uttrycket "allvarlig oro" över tillfångatagandet av de brittiska militärerna men avvisade Londons krav att de omedelbart skulle släppas.

TT

Mer läsning

Annons