Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska virkestullar "oroar" Vanhanen

Annons

Tusentals finländare förlorar jobbet enligt Finlands statsminister Matti Vanhanen om Ryssland genomför sitt beslut att höja exporttullarna på virke.

Statsminister Vanhanen är "oroad" över Rysslands beslut, skrev tidningen Aamulehti på torsdagen. Enligt statsministern tvingas Finland stänga fabriker och tusentals finländare blir utan jobb om inte Ryssland ändrar sitt beslut.

Vanhanen säger sig inte kunna förstå Rysslands politik. Den ryska omedgörligheten kommer att påverka finländarnas inställning till grannlandet, säger han. Virkestullarna skulle också leda till problem för virkeshandeln i nordvästra Ryssland, betonar han.

Enligt Vanhanen ska regeringen försöka påverka Ryssland på alla nivåer så att verksamheten inte behöver köras ner på någon sida av gränsen.

Virkestullarna var ett centralt tema då Vanhanen mötte sin ryske kollega premiärminister Michail Fradkov nyligen. Då betecknade statsministern tullarna som ett "hot", och han påpekade att höjningarna ska ses som ett handelshinder som strider mot de villkor som Ryssland och EU har för ett medlemskap i världshandelsorganisationen WTO.

Även Sverige påverkas. I mars fick Sverige löfte om att eventuella tullar inte kommer förrän 2011. Det framgick inte av Fradkovs uttalanden om det löftet fortfarande gäller.

Ryssland är en viktig råvarubas för virke både för Finland och Sverige, inte minst på grund av virkesbristen i Sverige. Särskilt viktig har importen av björkmassaved varit.

Sverige importerar cirka tio miljoner kubikmeter virke varav knappt två miljoner från Ryssland. För Finlands del gäller att 80 procent av allt importvirke kommer från Ryssland.

TT

Mer läsning

Annons