Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska dansare bjöd på världsklass

Annons

En suverän uppvisning i dans, sång och musik bjöds då en grupp elever från Ryssland besökte Orrskogen i Malung.

- Fantastiskt, det är underhållning av världsklass som de unga ryssarna bjuder på, säger Malungs kulturchef Margaretha Hedblom sedan hon sett en av föreställningarna i Orrskogen.

Den ryska gruppen består av 30 ungdomar i övre tonåren från staden Orel, som ligger 35 mil sydväst om Moskva. Staden har cirka 350 000 invånare och ungdomarna är elever i sista årskursen vid Orels skola för de bildande konsterna.

Ett av de medverkande unga dansparen hör till de allra bästa i hela Ryssland, med framgångar i ryska dansmästerskapen. De ska i sommar ut med en rysk dansgrupp på turné till bland annat Kina.

Programmet som eleverna visade upp i Malung, och i Transtrands bygdegård i kväll fredag, var både fartfyllt och färgstarkt. Folkdanser i kosackstil, klassisk balett och rock and roll var några ingredienser. Solonummer på balalajka och dragspel, samt körsång på svenska (!) i Taubes Flickan i Havanna var andra inslag.

Kontakterna med den ryska staden Orel kommer genom Anna Röngård på Sälens vandrarhem, där ryssarna bor under vistelsen i bygden. Genom personliga kontakter inom ett nätverk för kvinnliga företagare fick Anna kontakt med hantverkare och konstnärer i den ryska staden.

Kontakterna har utvecklats med ömsesidiga besök och ungdomar från Orel var även för ett par år sedan på besök i Dalarna och visade upp sin konstnärliga skicklighet.

I Malung spelades showen upp i Orrskogen med två föreställningar för skolan och en kvällsshow för allmänheten. En plump i protokollet blir det för arrangörerna och skolan i Malung, som inte lyckades planera bättre än att första föreställningen var fullsatt med en publik på över 300, medan den andra var nästan helt öde, med bara något tiotal skolbarn på plats, som de ryska gästerna skulle underhålla med sitt ambitiösa program.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons