Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk polis slog demonstranter

Annons

Polis i S:t Petersburg slog aktivister med batonger efter ett protestmöte mot president Putin på söndagen.

Det andra Ryssland, alliansen mot Vladimir Putin, förenar djupt skiljaktiga grupper som bolsjeviker och liberaler.

Arrangörerna av demonstrationen i Rysslands andra stad kämpade i motvind redan från morgonen. Polis grep flera aktivister när de steg av tåget till S:t Petersburg.

Olga Kurnosova, som leder schackikonen Garri Kasparovs parti i staden, talade med Reuters i telefon från polisen.

När demonstrationen började klockan tolv var samlingsplatsen omringad av kravallpolis och gatorna omkring avspärrade. Mobiltelefoner fungerade inte och polislastbilar och en vattenkanon stod i beredskap.

Demonstrationen på torget var tillåten. Men alliansen hade förbjudits att marschera till borgmästarens kansli som planerat.

Omkring 3|000 människor deltog i protesten trots alla hinder.

Ryssland håller parlamentsval i år och presidentval 2008. Putin kan enligt författningen inte ställa upp igen.

Flera oppositionella greps under striderna med polis. En av dem var Limonov, en annan Sergej Udaltsov, som leder Röd ungdomsfront, sade Det andra Rysslands taleskvinna Natalja Morar enligt Interfax.

Flera journalister, bland dem en tysk tv-reporter, greps också.

Omkring 150 demonstranter fördes bort i polisfordon.

Vid en demonstration i Moskva i lördags omhändertog polisen 170 personer, bland dem Garri Kasparov. Demonstrationen på Pusjkintorget hade inte fått tillstånd därför att platsen påstods vara olämplig.

Det andra Ryssland protesterar mot vad alliansen ser som president Putins sabotage mot demokratin. Putin har dock enligt både enkäter och västbedömare ett mycket omfattande stöd tack vare förbättringen av den ryska ekonomin och stabiliteten i samhället. Han lovordas för att ha återupprättat den nationella stoltheten efter det kaotiska 90-talet.

Marina Litvinovitj, medarbetare till Kasparov, sade i telefon till radiokanalen Moskvas eko att hon och åtta andra medlemmar av Det andra Ryssland greps när de kom till S:t Petersburg tidigt på morgonen.

TT

Mer läsning

Annons