Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdprojekt kan skapa arbete i Älvdalen

Annons

Ett rymdprojekt med Älvdalens övnings- och skjutfält om bas kan skapa en rad nya arbetstillfällen i Älvdalen.

- Det handlar om att etablera en helt ny verksamhet som handlar om rymden, raketuppskjutningar och flyg med Trängslet som bas, förklarar initiativtagaren Tore Bertilsson.

Tore Bertilsson, med en lång karriär inom flygvapnet som bland annat chef för utvecklingsavdelningen, är mannen bakom det nya rymdprojektet.

För två år sedan drabbades han av stroke och tvingades sjukskriva sig från sin ordinarie tjänst.

- Men alla de kontakter jag skapat under åren har jag kvar och det jag nu vill få igång i Sverige är ett resultat av dessa kontakter, förklarar Tore Bertilsson.

- I USA och Kanada har man skapat så kallade öppna klassrum med inriktning på rymdteknologi. Dit får intresserade söka sig för att på plats eller via internet och datorer ta del av kurser, forskning och utbildning.

- Där har man till exempel byggt upp ett månlandskap och man har gjort mycket mer som nu lockar 160 000 intresserade, fortsätter Tore Bertilsson.

I Trängslet på Älvdalens övnings- och skjutfält har Bertilsson funnit vad han menar vara den perfekta platsen för en liknande verksamhet i Sverige.

- Där finns utrymmen för raketuppskjutningar och flygning. Likaså finns både hotell och lektionssalar färdiga för det här projektet, förklarar Bertilsson.

- Det innebär att vi slipper dyra investeringskostnader. Det mesta finns ju redan klart. Vad det handlar om är runt en halv miljon kronor för att kunna komma igång och genomföra en del mindre kompletteringar.

Tore Bertilsson har presenterat projektet för kapten Kent Bladfält som är chef för Älvdalens övnings- och skjutfält.

- Först var jag tveksam, men jag tycker idén är tilltalande. Så länge verksamheten inte inkräktar på vår ordinarie verksamhet kan jag inte se något hinder utan välkomnar projektet, säger Kent Bladfält.

I mitten av augusti ska Tore Bertilsson presentera sina planer för kommunledningarna i Älvdalen och Mora.

- Min målsättning är att vi ska vara igång till årsskiftet. Redan under nästa år räknar vi med omkring 500 besökare och deltagare. Sedan ska verksamheten växa så det ska handla om 1 500 elever och besökare när den är fullt utbyggd.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons