Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymden nästa i Älvdalen

Annons

Tore Bertilsson, med en lång karriär inom flygvapnet som bland annat chef för utvecklingsavdelningen, är mannen bakom det nya rymdprojektet.

För två år sedan drabbades han av stroke och tvingades sjukskriva sig från sin ordinarie tjänst.

- Men alla de kontakter jag skapat under åren har jag kvar och det jag nu vill få igång i Sverige är ett resultat av dessa kontakter, förklarar Tore Bertilsson.

- I USA och Kanada har man skapat så kallade öppna klassrum med inriktning på rymdteknologi. Dit får intresserade söka sig för att på plats eller via internet och datorer ta del av kurser, forskning och utbildning.

- Där har man till exempel byggt upp ett månlandskap och man har gjort mycket mer som nu lockar 160 000 intresserade, fortsätter Tore Bertilsson.

I Trängslet på Älvdalens övnings- och skjutfält har Bertilsson funnit vad han menar vara den perfekta platsen för en liknande verksamhet i Sverige.

- Där finns utrymmen för raketuppskjutningar och flygning. Likaså finns både hotell och lektionssalar färdiga för det här projektet, förklarar Bertilsson.

- Det innebär att vi slipper dyra investeringskostnader. Det mesta finns ju redan klart. Vad det handlar om är runt en halv miljon kronor för att kunna komma igång och genomföra en del mindre kompletteringar.

Tore Bertilsson har presenterat projektet för kapten Kent Bladfält som är chef för Älvdalens övnings- och skjutfält.

- Först var jag tveksam, men jag tycker idén är tilltalande. Så länge verksamheten inte inkräktar på vår ordinarie verksamhet kan jag inte se något hinder utan välkomnar projektet, säger Kent Bladfält.

I mitten av augusti ska Tore Bertilsson presentera sina planer för kommunledningarna i Älvdalen och Mora.

- Min målsättning är att vi ska vara igång till årsskiftet. Redan under nästa år räknar vi med omkring 500 besökare och deltagare. Sedan ska verksamheten växa så det ska handla om 1 500 elever och besökare när den är fullt utbyggd.

De som ska söka sig till det så kallade Aero Space program är främst de som är intresserade och som vill skaffa sig spetskompetens. Men också ungdomar.

- När det gäller de yngsta så handlar det om en kombination av aktiviteter från friluftsaktiviteter till att bygga mindre raketer som de får skjuta upp. För de äldre ungdomarna kan det bli aktuellt att bygga två-tre meter stora raketer som de får avfyra, säger Tore Bertilsson.

Flygkurser är ett annat inslag och där är Mora flygplats en del i planerna.

- Blir det här projektet av bör det generera omkring 2 000 flygresor till Mora redan nästa år, säger Tore Bertilsson.

Föreläsningar av bland annat astronauter ska locka både kursdeltagare och förhoppningsvis också andra kunskapshungriga.

- Tanken är att vi ska kunna vara igång till årsskiftet och att en astronaut ska finnas på plats för invigningen.

Närmast ska nu Tore Bertilsson övertyga kommunledningarna i Mora och Älvdalen om hans planer.

- Min förhoppning är att de framförallt ska visa sitt intresse för projektet och hjälpa oss vidare med kontakter mot andra myndigheter.

- När verksamheten kommit igång är ambitionen att den inte längre ska bedrivas som projekt utan som ett rent bolag som då skapat flera nya jobb. Samtidigt kommer vi att bidraga med mer verksamhet på Älvdalens skjutfält, säger Tore Bertilsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons