Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryckte ut för julpyntning

Annons

Redan för en och en halv månad sedan, i början av oktober, inledde Janina arbetet med att julpynta sitt hus. Sedan dess har hon ägnat så gott som all ledig tid åt att kontrollera ljusslingor, reparera figurer och inte minst åt att sätta upp olika dekorationer.

Ändå återstår det massor av arbete för att hennes julhus ska kunna tändas den första advent.

I lördags gjorde därför Bernt Olsson en brandkårsutryckning.

Han ägnade en del av sin fritid åt att med räddningstjänstens hävare öva korgmanövrering - vid Janinas hus.

- Jättesnällt, nu fick vi upp istappsslingorna på rekordtid och utan att behöva ta några risker, säger Janina.

Den som var allra gladast över hjälpen var hennes särbo Bengt "Benke" Busk från Malung. Han är höjdrädd och drar mycket hellre elkabel på marken än spikar ljusslingor uppe vid takfoten.

- Janina har för många och alldeles för höga hus. Och skulle inte de räcka till har ju även grannarna hus, säger Benke med ett snett leende.

Månaderna före jul har han inga som helst fritidsproblem:

- Under helgerna kör hon upp mig i ottan och ger mig en tallrik gröt och ett arbetsschema. Har jag tur kan jag under dagen smyga in i huset och ta mig ett par karameller, säger han och försöker att se ömklig ut.

- Under november går jag ner minst fem kilo, fortsätter han.

- Det mår du bara bra av, hävdar Janina med ett skratt.

Huset ska också pyntas inomhus. I "normala" fall är Janinas hem något av ett 40- och 50-talsmuseum.

Men under julen får Marilyn Monroe och Elvis Presley stå tillbaka för snölandskap i miniatyr och inte minst tomtar i alla tänkbara utföranden och storlekar. Långt över 200 tomtar fyller hemmet - från golv till tak.

- En del tycker säkert att jag har tomtar på loftet, men jag har roligt och förhoppningsvis bidrar jag till julstämningen för en och annan ortsbo och besökare, säger Janina, som år 2002 utsågs till Årets Mockfjärding för att hon vågar vara sig själv och för att hon på ett positivt sätt sprider ljus och värme.

- Jag försöker vara snäll och skulle bli mycket besviken om jag blev utan julklappar, förklarar hon med så hög röst att hon är säker på att Benke ska höra henne.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons