Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rycker ut i skarpa lägen

Annons

Det var förstås en övning som genomfördes på lördagsförmiddagen. Några skyfall blev det inte under helgen, däremot hade Falu civilförsvarsförening sin första realistiska övning.

Föreningen i Falun är en av de mest aktiva och vältränade i landet. Nu var övningsledaren Kent-Ove Strömstedt nyfiken på hur de skulle klara skarpt läge. 60-talet medlemmar i Falu tätort visste att något var på gång under maj, och när de i fredags fick ett brev om påhittade översvämningar så förstod de att det var dags.

Krigsrisken känns inte överhängande i Sverige. Däremot lurar civila katastrofer i vardagen. Förra året ryckte civilförsvarsföreningen ut när det var rasrisk i Vintjärn och när stormbyar drog över Forssa i Borlänge. Större elavbrott och olyckor med farligt gods inträffar också. Då gäller det att vara beredd.

På lördagen testades alltså telefonkedjan.

- 30 procent brukar kunna rycka ut omedelbart, sedan kan de andra lösa av senare, säger Kent-Ove Strömstedt.

Och siffran stämde. Ett 20-tal av 60 möjliga hemskyddsombud rullade in framför servicehuset i gatukontorets och Off-roaders bilar.

Gänget samlades och talade om mjukt bemötande mot de äldre och behovet av krafttag för bårbärning. Någon fick i uppdrag att sköta kommunikationen med Daljunkaregården dit de boende skulle evakueras. Samtidigt installerade också Kommunservice ett reservelverk där, som en del av övningen.

Det gick bra att öva på Herrhagsgården eftersom en halv våning byggs om och står tom. Där uppe väntade figuranter från civilförsvarsföreningen i Borlänge, alla begåvade skådespelare.

- Ska det bli dans? undrar en pigg men förvirrad herre som går runt runt. Det tar ett tag innan någon fångar in honom. Han lockas ur huset med löften om fisketur.

"Berta" är motspänstig, men hon får med sig medicin, näsduk och kappa och kommer iväg, livligt diskuterande. Då kan Gunnel Lintjärn pusta ut ett tag. Gunnel hamnade i föreningen via en bekant som tipsade om den tio-veckorskurs som ger grundkunskaper i sjukvård och mycket annat. Där lär man sig också vad man ska göra om strömmen slås ut mitt i kalla vintern, hur man lagar mat och klarar vardagen.

- Det är roligt att kunna hjälpa till. Och kursen är en väldigt nyttig erfarenhet, säger Gunnel och går in för att lugna ännu en förvirrad dam.

Om det vore på riktigt så skulle personalen på Herrhagsgården finnas med som experter och hemskyddsombudens uppgift skulle vara att stötta dem. Det är ju inte lätt för gamla, dementa och förvirrade människor att tvingas lämna tryggheten.

På lördagen blev det en övning med många glada leenden. Samtidigt var det en viktig förberedelse för djupt allvarliga situationer som faktiskt kan inträffa.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons