Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rwandiska soldater i Darfur

Annons

Under veckoslutet kom de första 150 utländska soldaterna fram till Darfur för att upprätta en skyddsstyrka i den våldshärjade sudanesiska regionen. Den första kontingenten kom från Rwanda. De får snart sällskap av lika många nigerianska soldater.

Styrkan på drygt 300 man har upprättats av Afrikanska unionen (AU) och har i uppdrag att skydda de 118 AU-representanter som övervakar att vapenvilan mellan rebeller och regeringssidan respekteras.

När han tog emot de rwandiska soldaterna sade chefen för AU:s vapenvilekommission Festus Okonkwo att de bör vara beredda på att av humanitära skäl få göra insatser som sträcker sig utanför deras egentliga mandat.

Därigenom väckte han på nytt frågan vad AU-soldaterna ska göra i det vidsträckta Darfur, ett område lika stort som Frankrike. Sudans regering har värjt sig för påtryckningar att behöva släppa in en utländsk fredsbevarande styrka. AU säger att man hoppas kunna utvidga den nya styrkan till 2 000 man.

Sudans utrikesminister Mustafa Ismail sade i lördags att regeringen vill veta vilka uppgifter AU har tänkt sig att den internationella styrkan ska ta på sig. Han sade att regeringen speciellt störs av talet om att skyddsstyrkan ska få karaktären av traditionell fredsbevarande styrka.

Det är inte antalet soldater vi bekymrar oss för, utan deras uppdrag. Ingen trupp med odefinierat mandat är acceptabel för oss, sade utrikesministern.

Men han tillade att Sudan ändå kan komma att gå med på att ta emot en fredsbevarande styrka, "om Afrikanska unionen övertygar oss om behovet" av en sådan.

President Omar Hassan al-Bashir har hävdat att hans regering är fullt kapabel att på egen hand återställa fred och stabilitet i Darfur, där enligt FN världens allvarligaste humanitära kris utspelas just nu.

AU:s ordförandeland Nigeria har dock varnat Sudan att om inte landet låter Afrikanska unionens fredsbevarare och diplomater lösa konflikten, riskerar regeringen i Khartum bara att ställas under hårt tryck från Europa och USA.

Sudanesiska medier uppgav på söndagen att en domstol i provinsen Norra Darfur har dömt ett antal medlemmar av rebellrörelserna till döden. Chefen för rättsväsendet i provinsen sade till tidningen al-Sahafa att ett antal dömdes till döden och andra till andra straff. När domarna föll, eller hur många personer som rannsakats, framgick inte.

TT-AFP

Mer läsning

Annons