Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinbesök slutade i inlåsning

Annons

- Vi blev ditlurade. När vi kom till Migrationsverkets avdelning i Borlänge grep polisen mina bröder. De sitter nu inlåsta hos polisen i Borlänge.

Kurden Rebwar Omar står tillsammans med släkt och vänner utanför polishuset i Borlänge och protesterar mot att hans bröder, 24 och 21 år gamla, gripits av polisen i Borlänge.

Bredvid Rebwar står hans mor och gråter hysteriskt. Hon följde med sina söner till Migrationsverket i polishuset i går då polisen grep hennes söner.

Rebwar har bott i Sverige i fem år och fick hit sina föräldrar för ett par år sedan. De är Irakiska kurder som tvingades fly från diktatorn Saddam Husseins regim.

Rebwar berättar att hans bröder kom till Sverige i maj i år från Syrien, dit de flydde då kriget i Irak utbröt. De sökte asyl och har sedan dess levt öppet i Borlänge och väntat på ett beslut från Migrationsverket.

Häromdagen fick de ett telefonsamtal från Migrationsverkets avdelning i Borlänge som ville träffa bröderna.

- När vi kommer dit dyker det upp en massa poliser och griper mina bröder.

- Migrationsverket lurade oss att komma. Det hade de inte behövt, vi hade kommit ändå. En av poliserna knuffade till min mor. Det fanns ingen tolk som kunde översätta för henne vad som hände, så hon fick panik, säger Rebwar Omar.

Migrationsverket har tidigare fått utstå hård kritik för att de lurat flyktingar till besök där polisen väntat. Domen har också fallit hård mot Migrationsverkets sätt att lura flyktingar.

Tidningen försökte förgäves få kontakt med Migrationsverket igår kväll - efter kontorstid. Men polisen i Borlänge bekräftar att de har två unga kurder inlåsta.

- De är tagna i förvar av migrationsverket i väntan på en eventuell förpassning.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons