Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustar för jubileum

Annons

I sagospelet på Svedens gård möts sagor, dans och hästar.

Helgen den 5 och 6 juni är det jubileum på Svedens gård. I år är det 50 år sedan Helénè och Göran Knutsson tog över gården och startade verksamheten där Svedens ponnyklubb har sitt ursprung. Det blir de unga ryttarna i klubben som får stå för firandet när de ger årets sagospel.

- Jag har skrivit över 20 sagospel genom åren, i årets sagospel är det delar från nio olika spel som blivit jubileumsföreställningen, säger Helénè.

Dans, ridning och musik tillsammans med Helénè som berättare ska föra publiken genom ett sagoalbum.

Att göra ett sagospel betyder att det är mycket att göra för alla. Många föräldrar hjälper till med att ordna fram kostymer och assistera när dekoren ska målas. Och framför allt måste danser och inte minst hästarna få chans att öva.

- Det är roligt att rida med publik, sedan är det kul att vi får dansa. Nu övar vi på en kadrilj som vi ska rida när Helénè berättar, säger Lina Andersson som tillsammans med Jessica Ädel är två av totalt 35 aktiva på scen.

- Det gick bra när vi övade, men det var lite svårt att hålla reda på varandra, säger Jessica Ädel.

Det första sagospelet sattes upp 1958 på gårdsplanen till Linnéstugan, som tillhör gården. Många av dräkterna är samma som använts i tidigare spel, och flera av dem som nu hjälper ungdomarna med inträning av danser har själva deltagit förr om åren.

- Det är otroligt att jag fått hjälp av så många som varit med i de tidigare sagospelen, säger Helénè Knutsson.

Förutom sagospel blir helgen full av olika hästaktiviteter med tömkörning och parader. Dressyrstjärnan Minna Telde kommer med en häst och ger en specialuppvisning.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons