Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustar för att klara framtidens pensioner

Annons

Tidigare när det gick bra på börsen och värdet på pengarna steg användes pengar i driften, vilket det nu är stopp på.

I budgeten finns pengarna redovisade separat.

Värdet är i dag uppe i drygt 90 miljoner kronor.

Kommunens totala pensionsåtagande är 160 miljoner kronor och kommunen har undersökt möjligheten att använda energibolagspengarna för att lösa in åldersgrupperna födda 1940-1955 i en försäkringslösen och fört diskussioner med KPA, det ledande pensionsbolaget inom kommunala sektorn.

Syftet var att kapa pensionspuckeln. I dag är pensionsutbetalningarna för den gamla delen cirka fyra miljoner kronor per år, men ökar kraftigt för att nå sitt maximum 2025 till 2030 mer än tolv miljoner kronor (inklusive löneskatt cirka 15 miljoner).

En inlösen av dessa åldersgrupper skulle ge jämnare utbetalning över åren.

I budgetförslaget för nästa år finns upptaget 4,9 miljoner kronor för pensioner och för 2006 5,4 miljoner och för 2007 5,8 miljoner kronor.

Frågan om inlösen var under hösten upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, men gick inte längre.

Kommunen och KPA kom inte överens. KPA:s regler gör att även om kommunen löser in vissa åldersgrupper finns en indexregel som betyder att kommunen får betala in mer pengar för dessa åldersgrupper senare, trots att de lösts in.

- Det kan vi aldrig gå med på. Då måste vi hitta andra lösningar att använda pengarna från energibolagsförsäljningen till pensionerna och sätta pengarna så de kan användas när de stora utbetalningarna kommer, säger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c).

I veckan kom ett telefonsamtal till kommunen från KPA med besked att de ser över sina regler. Det gäller de regler som Säters kommun vände sig mot och som gjorde att kommunen backade och inte gick vidare med inlösen av vissa åldersgrupper. Det återstår att se vad beskedet från KPA konkret ger och om möjligheten till en inlösen av vissa åldersgrupper blir möjlig.

Säters kommun har, liksom andra kommuner, en stor pensionsskuld som byggts upp före 1998 innan även kommunerna började avsätta pengar till individuella pensionsplaceringar.

- Det är nog dock inte så många kommuner som har pengar speciellt avsatta för de framtida stora pensionsutbetalningarna, säger Håkansson.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons